Fransa ve Almanya Savunma Bakanları, geleceğin tank programı olarak bilinen Ana Kara Savaş Sistemi (MGCS) projesinin hızlandırılması gerektiğini ve bazı ülkelerin projeye katılmak istediğini açıkladılar.

Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Fransız Bakan Sebastien Lecornu, geçen hafta Paris’in batısındaki Evreux hava üssünde bir araya geldi. Alman Bakan Pistorius, düzenlenen basın toplantısında, “İlk adım olarak bazı ülkelerin ‘gözlemci’ olarak katılma olasılığı bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Ana Kara Savaş Sistemi (MGCS) projesine başta İtalya, Hollanda olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ilgi gösteriyor.

Alman Bakan, Berlin ve Paris projenin özelliklerini belirlemek için bu yıl çalışma yapacaklarını, MGCS yüklenici firmalarının müzakerelere başladığında kendi fikirlerini ileri sürmeleri beklendiğini belirtti.

Operasyonel gereksinimler hakkında konuşan Fransız Bakan Lecornu, “Temel olarak yeni bir Leopard veya Leclerc olmayacak. Gelecekteki tankın 2040-2045 yılları arasında hizmete girmesi bekleniyor.” şeklinde konuştu.

Fransız bakan, ilk sözleşmelerin 2024 yılında imzalanmasını umduğunu söyledi. Gelecekteki tankın özellikleri tanımlandıktan sonra projeye ilgilenen diğer AB ülkeleri davet edilecek. Fransa, MGCS projesi için 2024-2030 askeri bütçesine 500 milyon avro (533 milyon dolar) dahil etti.

Franco-Alman-İspanyol-Belçika girişimi olan Geleceğin Savaş Uçağı Sistemi projesi (SCAF), MGCS projesinin başlamasını geciktirdiğini söyleyen Fransız Bakan, “MGCS geliştirme bütçesini sağlayacak askeri program yasasının Fransız parlamentosunun onayında gecikme yaşandı. Bu artık tamamlanmış durumda, bu nedenle Franco-Alman ekip şimdi MGCS’ye ‘mutlak öncelik’ verecektir.” dedi.

Alman Bakan Pistorius, ayrı bir proje olan ve Avrupa Birliği tarafından tanımlanan Alman, İspanyol ve İtalyan savunma şirketlerinin ayrı bir projesiyle rekabet etmeyi beklemediğini söyledi.

Ana Kara Savaş Sistemi (Main Ground Combat System-MGCS)

Ana Kara Savaş Sistemi (MGCS), Almanya ve Fransa tarafından geliştirilen bir savunma projesidir. MGCS’nin amacı, geleceğin savaş alanlarında kullanılmak üzere modern, esnek ve yüksek derecede hareketli bir savaş aracı geliştirmektir.

Bu araç, hem insanlı hem de insansız kara araçları (İKA) ve insansız hava araçları (İHA) dahil çeşitli harici platformlarla işbirliği yapabilecek. Proje, Alman savunma endüstrisi şirketleri Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ve Rheinmetall ile Fransız şirketleri Nexter Systems ve Arquus arasındaki işbirliği ile yürütülmektedir. İlk başta KMW tarafından yönetilen proje, daha sonra Rheinmetall’in katılımıyla genişletilmiştir.

MGCS’nin önemli bir hedefi, diğer NATO ülkelerinin savunma sistemleri ile uyumlu olmasıdır. Müttefik ülkeler arasında daha etkili bir işbirliği ve koordinasyon sağlama amacını taşır.

MGCS, mevcut Alman Leopard ve Fransız Leclerc tanklarını modernize etmekten öteye giden bir yaklaşım benimsemektedir. Proje, geleceğin savaş gereksinimlerine yanıt verebilmek için yenilikçi teknolojileri ve çözümleri içermektedir.

Projenin ilerleyişine bağlı olarak, MGCS’nin diğer projelerle entegrasyonu veya gelişimi söz konusu olabilir. Özellikle Avrupa Savunma Fonu (EDF) tarafından finanse edilen diğer savunma projeleriyle entegrasyon konusunda açıklamalar yapılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here