Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda ASFAT yükleniciliğinde inşa edilen Açık Deniz Karakol gemileri (ADKG) TCG Akhisar (P1220) ve TCG Koçhisar (P1221) törenle denize indirildi. Aynı törende Pakistan Milgem Projesi’nin 1. gemisi PNS Babur (280) da Pakistan Donanması’na teslim edildi.

Törene Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Pakistan Savunma Bakanı Anwar Ali HYDER, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment TATLIOĞLU, Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muhammad Amjad Khan NIAZI ve Savunma Sanayii Başkanı Haluk GÖRGÜN katıldı.

Hisar Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri’nin (ADKG) inşa faaliyetleri ASFAT ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yürütülmektedir.

Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri, Türkiye’nin denizlerdeki güvenliğini artırmak ve enerji kaynaklarını korumak amacıyla geliştirilen bir projenin bir parçasıdır. Bu gemiler özellikle Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görev yaparak Türkiye’nin deniz sınırlarını koruyacaklar. Gemiler istihbarat, gözetleme, keşif, arama kurtarma, terörle mücadele, denizde denetim harekâtı ve deniz özel harekâtı görevlerini yerine getirecekler. İkincil görevler arasında deniz hava harekâtı, elektronik ve akustik harp, kara bombardımanı, asimetrik tehditlere karşı savunma, deniz nakliyatının korunması, amfibi harekât kapsamında destek ve eğitim faaliyetleri bulunmaktadır.

Hisar sınıfı Açık Deniz karakol gemileri projesi 2020 yılında başladı. Normalde 10 gemiden oluşan bu serinin ilk iki gemisi üretim aşamaları ve süresi oldukça kısa bir süre içinde, yalnızca 26 ayda tamamlandı. ASFAT’ın yükümlülüğü sadece 2 adet Açık Deniz Karakol gemisi inşa etmekti; ancak ASFAT, diğer gemiler için yaklaşık 4 farklı versiyon tasarımını ilgili mercilere iletti.

Gemi üretim süresinin kısa olması nedeniyle, kızağa konulurken 3 blok bir araya getirilerek bir mega blok oluşturuldu. Gemilere ASFAT’ın önerisiyle elektrik tahrikli motorlar eklenerek gemiler elektrikle tahrik yapabilen hale getirildi. MİLGEM tasarımında yer alan karakol gemileri analizleri baştan yapıldı ve daha hafifletilmiş bir hale getirildi. Pervane ve şaft sistemleri değiştirildi. Pervanelerin tüm analizleri, su altı gürültüsünden izlemeye kadar olan tüm analizler Türkiye’de, İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki laboratuvarlarda yapıldı.

Hisar sınıfı açık deniz karakol gemisi için MİLGEM tasarımı esas alındı. Başlangıcı 1990’lı yıllara dayanan MİLGEM Projesi, milli harp gemisi tasarım ve inşaat çalışmalarının yarım asrı aşkın bir sürecinin sonucudur.

Yerli ve milli silah ve sistemlerle donatılacak gemi, ada sınıfı korvetler yani MİLGEM’lerle benzer özelliklere sahip olacak, bu da bakım, işletme giderlerinin ve onarım sürelerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Görevlerini daha az personel ile daha ekonomik olarak yerine getirebilen Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol gemileri, daha ağır silahlı ve işletimi daha pahalı muhrip ve fırkateyn gibi gemilerin görevlerinden ve ömürlerinden tasarruf sağlayacak. İhtiyaç halinde yeni silah ve sistemlerin gemiye entegrasyonu ile imkan ve kabiliyetlerinin daha da geliştirilmesi ve her türlü deniz harbinde etkin bir şekilde kullanılmaları mümkün olacaktır.

Karakol gemileri ağır silahlı bir gemi olarak tasarlandı. Gemide sonar, hava savunma füzeleri, top, satıhtan satıha füzeleri bulunacak. Gemi dizayn edilirken, yani enerji kapasitesi, soğutma, ısıtma kapasiteleri, elektrik kablo yolları, boru sistemleri dizayn edilirken bütün bu sistemler gemin üzerindeymiş gibi düzenledi.

Muhtemelen Açık Deniz Karakol gemilerinde 1 adet 76mm Deniz Topu, 2 adet 12.7mm UKSS (Uzaktan Komutalı Silah Sistemi), 1 adet GÖKDENİZ 35mm Yakın Hava Savunma Sistemi (CIWS), eğer deniz Kuvvetleri talep ederse 8 adet ATMACA Gemisavar mermisi, 8  HİSAR-D RF Hava Savunma Füzesi eklenebilecek.

Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin korvet ihtiyacı için açılan ihaleyi Temmuz 2018’de Türkiye kazandı. PN-MİLGEM Projesi’nde BABUR Sınıfı olarak adlandırılan gemilerin ilk ikisi (1 ve 2) İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda, diğer ikisi (3 ve 4) Pakistan’da Karaçi Tersanesi ve Mühendislik Fabrikası (KSEW)’nda inşa ediliyor.

Birinci gemi PNS BABUR (F-280), İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen törenle 15 Ağustos 2021’de denize indirildi.

PN-MİLGEM Projesi’nde BABUR Sınıfı olarak adlandırılan gemilerde birkaç önemli değişiklik bulunuyor. Bu değişikliklerden en dikkat çekeni 12 hücreli dikey fırlatma sistemi (VLS) ve 2×3 gemisavar seyir füzesi (ASCM) paketinin eklenmesidir.

PNS Babur’un hava savunma harbi paketini MBDA Albatros-NG veya Ortak Hava Savunma Modüler Genişletilmiş Menzilli (CAMM-ER) yüzeyden havaya füze (SAM) sistemi ile donatmayı tercih ettiği bildiriliyor. Albatros NG NBAD her biri 6 hücreli 2 adet CAMM/CAMM-ER Lançer Modülü (GWS-26 VLS) ile 2 adet Platform Data Link Terminali (PDLT)’nden oluşmaktadır.

Gemisavar füzesi olarak yerel olarak inşa edilen Harbah Gemisavar ve Kara Taarruz Seyir Füzesi veya geliştirilen P-282 adı verilen gemisavar ve kara taarruz yetenekli yeni hipersonik füze sistemi ile donatılacağı ön görülüyor. Harbah, deniz ve kara hedeflerini maksimum 280 kilometre menzilde “tüm hava operasyonlarında” hedefleyebilen orta menzilli gemiden fırlatılan bir ses altı seyir füzesi sistemidir.

Yakın Hava Savunma için RIM-116B (Blok-1A) seçileceği gündeme gelmişti, fakat PNS Babur’un Aselsan Gökdeniz yakın silah sistemi (CIWS) ile değiştirildi. Ayrıca 2 adet ASELSAN ürünü 25mm Stabilize Top (STOP/MUHAFIZ) Sistemi (iskele ve sancak tarafında) bulunacak.

Gemilerde Leonardo 76/62mm Super Rapid bir ana silah ve çift üç hücreli denizaltı savunma harbi (ASW) hafif torpido fırlatıcıları kullanılacak.

PN Babur sınıfı korveti Aselsan yapımı SMART-S Mk2 radarı, Havelsan ADVENT muharebe yönetim sistemi (CMS), Aselsan ARES-2NC elektronik destek önlemleri (ESM) sistemi, Meteksan Yakamos gövdesi ile yapılandırmayı seçti.

PNS Babur modifikasyonunda MİLGEM’in spesifikasyonlarında birkaç değişiklik bulunuyor.

Türkiye’nin Ada sınıfı korvetlerine göre Babur 2.985 tonla daha ağır bir deplasmana sahip ve ayrıca sekiz metre daha uzun. PNS Babur, Türk firması deltamarine tarafından tasarlanan LF-2400 hafif fırkateynine benziyor.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here