Fransa İçişleri Bakanlığı, bir gencin polis tarafından öldürülmesi üzerine çıkan olaylarda 1,300’den fazla kişiyi gözaltına aldıklarını açıkladı. Olaylarda yaklaşık 2,500 yangın çıktı ve mağazalar yağmalandı.

Hükümet, şiddeti bastırmak için ülke genelinde 45,000 polis görevlendirdi. Gece boyunca genç protestocular polisle çatıştı, yaklaşık 2,500 yangın çıktı ve mağazalar yağmalandı.

Nanterre banliyösünde polis tarafından öldürülen Nahel’in cenazesi, Cumartesi günü camide kılınıcak cenaze namazından sonra cami mezarlığına defnedilecek.

Nahel’in ölümü, yoksulluk, işsizlik ve ırksal ayrımcılıkla mücadele eden konut projelerindeki gençlerle polis arasındaki uzun süredir devam eden gerilimi artırdı.

Nahel’in ölümü, yoksulluk, işsizlik ve ırksal ayrımcılıkla mücadele eden konut projelerindeki gençlerle polis arasındaki uzun süredir devam eden gerilimi artırdı.

Fransa’nın gördüğü en kötü şiddet olayları üzerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şiddeti bastırmak için daha fazla polis ve jandarma görevlendireceğini açıkladı. Macron, ebeveynlere çağrıda bulunarak çocuklarını sokaklardan uzak tutmalarını istedi ve sosyal medyayı şiddeti körüklemekle suçladı.

Marseille liman kentinde yağmacılar akşam saatlerinde bir silah dükkanına girerek bazı silahları alıp kaçtı. Marseille’de polis, protestocuların arabaları ateşe verdiği ve mağaza vitrinlerini kırarak içerisindekileri yağmalayan gruplardan 90 kişiyi gözaltına aldı.

Polis, Lyon şehrinde binaların ve işyerlerinin tahrip edildiğini bildirdi. Yaklaşık 30 gözaltının üçte birinin hırsızlık suçundan olduğu açıklandı.

Olaylarda yüzlerce polis ve itfaiyeci yaralandı, bunlardan 79’u dün gece meydana geldi. Ancak yetkililer protestocuların yaralanma sayısını açıklamadı.

Hükümetin sükûnet çağrılarına ve daha sert polis önlemlerine rağmen, Cuma günü gündüz saatlerinde şiddet olayları yaşandı. Polisin göz yaşartıcı gaz kullandığı olaylarda Strasbourg’da bir Apple mağazası yağmalandı. Paris bölgesinde bir alışveriş merkezinde bir fast-food restoranının camları kırıldı. Polis memurları, kapanan bir mağazaya girmeye çalışan kişileri engelledi.

Yüzlerce gözaltı ve büyük ölçekli polis sevkiyatının şiddeti kontrol altına alamadığı artan kriz karşısında, Macron olağanüstü hal ilan etmekten kaçındı. 2005 yılındaki benzer olaylarda kullanılan bir seçenekti.

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINA UYARI: ŞİDDETE KANAL OLMAYIN

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Cuma günü gece saatlerinde ülke genelindeki tüm toplu taşıma otobüsleri ve tramvayların kapatılmasını emretti. Bu araçlar, isyanların hedefleri arasında yer almıştı. Ayrıca sosyal medya platformlarının şiddet çağrılarına aracılık etmemeleri konusunda uyarıda bulundu.

“Çok işbirlikçi oldular,” diyen Darmanin, Fransız yetkililerin platformlara şiddeti teşvik eden kişileri tespit etmek için bilgi sağladıklarını ve işbirliği umuduyla bu bilgileri ilettiklerini belirtti.

Darmanin, “sosyal medya platformlarını şiddet eylemlerinde bulunmak için kullanan her kişiyi takip edeceğiz,” dedi.

Macron da vandalizm görüntülerini yakılan araç ve binalarla paylaşan sosyal medya platformlarına odaklandı. Özellikle Snapchat ve TikTok’u hedef göstererek, bu platformların huzursuzluğu organize etmek ve şiddet için aracı olarak kullanıldığını söyledi.

Şiddet olayları, Paris ve diğer Fransız şehirlerinde 2024 Yaz Olimpiyatları için 10,500 olimpiyat sporcusunu ve milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayacağı zaman diliminde meydana geldi. Organizatörler, Olimpiyat hazırlıkları devam ederken durumu yakından takip ettiklerini belirttiler.

Nahel’i öldürmekle suçlanan polis memuru, kasten adam öldürme suçlamasıyla ‘ön inceleme’ altına alındı. Ön inceleme suçlamaları, soruşturma yargıçlarının ciddi bir suç şüphesi olduğunu düşündüğü, ancak duruşmaya götürebilmek için daha fazla soruşturma yapması gereken durumları ifade eder. Nanterre savcısı Pascal Prache, ilk soruşturmasının, polis memurunun silahını yasal olarak meşru bir şekilde kullanmadığı kanısına yol açtığını belirtti.

Geçen yıl trafik kontrolüne uymayan 13 kişi Fransız polisi tarafından öldürüldü. Bu yıl ise Nahel dahil olmak üzere üç kişi daha benzer koşullarda hayatını kaybetti. Bu ölümler, Fransa’da daha fazla sorumluluk taleplerine yol açtı.

Bu haftaki protestolar, 2005 yılında Bouna Traoré (15 yaşında) ve Zyed Benna (17 yaşında) adlı iki gencin Clichy-sous-Bois’daki bir elektrik istasyonunda polisten kaçarken elektrik çarpması sonucu ölümünü takip eden üç haftalık isyanları hatırlattı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here