İsrail Savunma Bakanlığı Uzay ve Uydu İdaresi (IMoD), Savunma Araştırmaları ve Geliştirme Dairesi (DDR&D), İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) ve İsrail Havacılık Sanayii (IAI),  “Ofek 13” uydusunu “Shavit” fırlatıcısını kullanarak İsrail’in merkezindeki test alanından başarıyla uzaya fırlattı.

IMoD ve IAI mühendisleri uydunun tam operasyonel faaliyete başlamadan önce önceden planlanmış testleri devam edecek. 

“Ofek 13” uydusu 1988’den beri fırlatılan “Ofek” serisindeki deneyimlere dayanılarak geliştirildi. 

İMoD’nin Uzay ve Uydu İdaresi, uydunun ve fırlatıcısı geliştirilmesi ve üretimi konusunda liderlik etti. Geliştirme sürecinde IDF’nin 9900 İstihbarat Birimi ve İsrail Hava Kuvvetleri yer aldı. İsrail Havacılık Sanayii (IAI),uydu fırlatıcı ve yer istasyonu izleme sistemi geliştirilmesi için ana yüklenici oldu. Proje IAI’nin bir alt kuruluşu olan ELTA ve MLM bölümüyle birlikte yürütüldü. Fırlatma motorları devlete ait bir şirket olan Rafael Advanced Systems ve Tomer tarafından geliştirildi.Uydu tam operasyonel hale geldiğinde, IDF’nin 9900 İstihbarat Birimi’ne operasyonel kullanım için teslim edilecek.

Savunma Araştırmaları ve Geliştirme Dairesi (DDR&D) Genel Müdürü Emekli Tuğgeneral Dr. Daniel Gold,  “Dünya teknolojisinin zirvesindeki en ileri yeteneklerle donatılmış bir SAR uydusunu uzaya fırlattık. “Ofek 13″ün fırlatılması, İsrail’in uzay alanındaki üstünlüğünü bir kez daha kanıtladı.” dedi. 

9900 Birim Komutanı Tuğgeneral Erez Askal, “Bu başarılı fırlatma, İsrail savunma sektörü ve özellikle 9900 Birimi için önemli bir adımdır. Bizi bölgesel ve uluslararası bir uzay gücü olarak konumlandırıyor. Uzay topluluğundaki ortaklarımıza teşekkür etmek istiyorum; çalışmamız henüz yeni başladı. Birimimizdeki askerlerimiz ve komutanlarımız, uyduyu başarılı işletmesi ve tam bir operasyonel istihbarat resmini sağlamak için gece gündüz çalışmaya devam edecekler.” ifadelerini kullandı. 

İsrail istihbarat merkezine bağlı ‘9900’ adlı birim Türkiye’de 10 ilde yıkıma neden olan depremler sonrası Uydu görüntülerini kullanarak özel bir haritalama gerçekleştirdi. Böylece hızlı şekilde nereden daha fazla insan kurtarılabileceğine ilişkin formüller üretildi. Bu veriler sahadaki ekiplere iletildi. Böylece arama kurtarma çalışmaları optimize edilmesi sağlandı.  

IAI’nin Başkanı ve CEO’su Boaz Levy, ‘Ofek 13’, gözetleme yetenekleri ile her türlü hava ve zorlu görüş koşullarında istihbarat toplama imkanı sağlancağını belirtti. 

SAR (Sentetik Açıklıklı Radar) teknolojisi, uyduya dünyanın yüzeyinin hava koşullarından veya günün saatinde bağımsız olarak yüksek çözünürlüklü görüntüler oluşturma imkanı sağlar. Bu özellik istihbarat toplama ve gözetim amaçları için son derece faydalıdır. “Ofek 13″ün başarılı fırlatması, İsrail Silahlı Kuvvetleri uzay kabiliyetlerini bölgesel ve uluslararası bir güç olarak daha da güçlendirdi.  

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here