James Webb Uzay Teleskobu ile şimdiye kadar keşfedilen en eski galaksilerden birini buldu. 

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu Aralık 2021’de fırlatıldığından bu yana uzak bir galaksiye yapılan ilk gözlemlerden biri arasında yer alıyor.

Keşif, bilim dünyasının en saygın dergilerinden Science’de yayımlanan bir makalede yer aldı. Keşfi yapan Minnesota Üniversitesi’nden astronomlar, bu keşfin evren oluştuktan kısa süre sonra var olan galaksiler hakkında daha fazla bilgi verebileceğini söylüyor.

Çalışmanın yazarlarından Hayley Williams, “Evren ilk oluşum aşamasındayken var olan galaksiler, yakındaki evrende gördüklerimizden çok farklıdır. Bu keşif, ilk galaksilerin özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmemize, yakındaki galaksilerden nasıl farklı olduklarına ve önceki galaksilerin nasıl oluştuğuna dair anlayışımızı artırabilir.” ifadelerini kullandı. 

Yaklaşık 30 yıldır NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’nun yerine alan James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Hubble Uzay Teleskobu’ndan yaklaşık 10 kat daha fazla ışık toplayabilir. Dev teleskopun boyutu 20.197 metre x 14.162 metre ve ağırlığı 6.500 kilogramdır. Teleskop  yaklaşık 9 milyar dolara mal olmuştur.

JWST’nin ilk görüntüleri geçtiğimiz Temmuz ayında açıklandı. Astronomlar tarafından bilinen en parlak, kütlesel ve kısaca algılanabilen yıldızlardan biri olan  Wolf-Rayet yıldızının da dahil olduğu bir dizi heyecan verici gözlem gerçekleştirdi. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here