TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen ikili anlaşma ile Katar’a ait 36 uçak ve 250 askeri personelin Türkiye’de bulunmasına onay verildi. Anlaşma Meclis’te kabul edilirse savaş uçakları ve personel Türkiye sınırlarında harbe hazırlanabilecek.

Anlaşmaya göre, Katar askeri uçaklarının tüm faaliyetleri, Genelkurmay makamlarının ön onayına tabii olacak. Bu uçaklar ve Katar askeri personeli, Türkiye sınırları içerisinde savaşa hazırlık için eğitim uçuşu yapabilecek. Bunun için de eğitimin gerçekleştirileceği üssün komutanı ile uçuşlar koordine edilecek.

Katar, anlaşma kapsamında Türkiye’nin, uçaklarını kullanmasına müsaade etmek zorunda olacak. Türkiye, Katar uçakları ile yurt içinde ve yurt dışında askeri ekipmanlarını, tehlikeli maddelerini, mühimmatlarını, askeri personelini taşıyabilecek. Türkiye, bu anlaşma kapsamında Katar askeri personeli için çalışma ofisi de tahsis edecek. Çalışma ofisi alanları, apronlar, hava aracı park sahaları, bakım tesisleri, teçhizat, elektrik ve su gibi imkanlar, Katar askeri personeline ücretsiz olarak temin edilecek.

Katar Hava Kuvvetleri eşi görülmemiş harcamalar yaparak envanterinde uçak sayısını yüzde 900 arttırdı. Alımların ardından Katar Ordusu, büyük lojistik sorunlar ile boğuşmaya başladı.Ordu, geniş silah cephaneliğini nasıl kullanıp işleteceği konusunda sıkıntılar yaşıyor.

Katar hükümeti beş yıllık geçici konuşlandırma anlaşması kapsamında 36 adet savaş ve nakliye uçağını Türkiye’ye yerleştirmek istiyor. Ancak bu plan Fransız Hükümeti iç siyasi tartışmalar ve savunma sanayini genişletme arzusu sebebiyle iki ülke arasında sıkıntılara sebep olabilir.

Katar’ın başkenti Daho’da iki ülkenin Genelkurmay Başkanları tarafıdan 2 Mart 2021’de imzalanan anlaşma ile eğitim desteği kapsamında Türk askeri üslerinin ve hava sahasının Katar savaş ve nakliye uçaklarına açılmasına izin veriliyor.

Anlaşma Katar ile Türkiye arasındaki ilişkileri pekiştirirken, Ankara Körfez Arap ülkelerinin ortasında, başlıca bölgesel rakiplerinden biri olan Suudi Arabistan’la sınırı olan büyük bir petrol ve gaz üreticisi ile sağlam askeri bağlar sağlayarak, jeo-stratejik konumunu güçlendiriyor.

Fransa’dan onay gelirse savaş uçaklarının üsleri kalıcı hale gelebilir, hatta Katar bu uçakları Türkiye’ye kalıcı olarak verebilir.

Katar basınında çıkan haberler göre, anlaşma ile Türkiye üslerinde C-130J Super Hercules ve C-17 Globemaster nakliye uçakları ile birlikte 12 adet Rafale ve 10 adet Mirage 2000 savaş uçağı konuşlandırılacak.

Katar hükümeti 2017 yılında İngiliz firması BAE Systems ile yaklaşık 5 milyar Sterlin (6.7 milyar ABD Dolar ) değerinde 24 Eurofighter Tayfun avcı uçağı almak için anlaşma yapmıştı. Anlaşma kapsamında teslimatlar 2022′ de başlayacak.

Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin (RAF) 12’inci filosu Temmuz 2018’de Katar ile müşterek çalışmak üzere yeniden düzenlendi. İkinci Dünya savaşından bu yana ilk defa RAF’ın bir filosu müşterek çalışma için yeniden oluşturuldu. İngiltere’nin Coningsby hava üssünde RAF personeli Katarlı pilotlara ve yer görevlilerine eğitim veriyor.

Aralık 2017’de Washington, Katar ordusunun talep ettiği özelliklere göre geliştirilecek ve “Ebabil” adını taşıyan “F-15QA” olmak üzere 36 adet “F-15” Doha’ya satıldığını duyurmuştu.

Kaynak: Ajanslar, Kaynak: Breaking Defense,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here