Katar’ın ev sahipliğinde Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı (DIMDEX 2022) kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bu yıl fuara Türkiye’den 32 firma katılıyor.

Katar Ulusal Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani, bakanlar ve ülkelerin askeri başkanları katıldı.

Kur’an-ı Kerim’den ayetlerlerin okunması ile başlayan tören, Katar Ulasal Marşının çalınması ile devam etti. Törende Katar Silahlı Kuvvetleri hakkında bir belgesel film gösterimi ardından Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümgeneral Abdullah Hassan Al Sulaiti’nin konuşması yer aldı.

Törenin ardından Katar Devleti Emiri fuarı gezerek deniz savunmasına ilişkin son teknolojiler, yenilikler ve sistemler hakkında bilgi aldı.

Türkiye fuara 32 savunma sanayii firması ile katılıyor. Türk savunma sanayiinin önde gelen firmalarından STM’nin stantına Mısırlı askeri heyetin ziyaret etmesi dikkat çekti.

STM Grubu stantını Mısırlı bir askeri heyet ziyaret ediyor.

Yaklaşık 20 ülkeden 200’den fazla şirketin ürünlerini sergileyeceği fuar, Katar Ulusal Konvansiyonu’nda gerçekleşiyor. Fuarda, geleceğin teknolojileri sergilenecek, Orta Doğu Deniz Komutanları Konferansı (MENC) ve Hamad Limanı’nda dünyanın dört bir yanından gelen donanmaların savaş gemilerini ziyaretçiler yakından görme şansına sahip olacak.

Üç günlük etkinliğin ikinci gününde gerçekleşecek olan Ortadoğu Deniz Komutanları Konferansı’ın (MENC) teması, “Denizcilik Alanında Dayanıklılık – Asimetrik Tehditlerle Yüzleşme” olacak.

Türkiye fuara 32 savunma sanayii firması ile katılıyor. Fuara; Anadolu Tersanesi, Ares Tersanesi, Armelsan, ASELSAN, ASFAT, BİTES, BMC (Barzan Holding) Dearsan, Desan Tersanesi, Dorçe, Electroland, Esetron Savunma, Fora Savunma, HAVELSAN, HOYTEK, HTR, İşbir Elektrik, MENSAN, Meteksan Savunma, MKE AŞ, Nurol Makina, Öztek Tekstil, REPKON, ROKETSAN, SAHA İstanbul, SDT, Simsoft, STM, TAIS, Titra Teknoloji, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ve Yonca Onuk şirketleri katılıyor.

Türk savunma firmaları, deniz sistemleri, İHA ve İKA’lar, zırhlı araç platformları, silah sistemleri, elektronik sistemler, mühimmatlar, simülatörler, lojistik destek ürünleri tanıtılacak.

Fuarın başlamasından bu yana 32 milyar ABD dolar değerinde anlaşma imzalandı.Yalnızca 2018 yılındaki fuarda 27 anlaşma ile 35 ortaklık duyurusu yapıldı. Dünyanın dört bir yanından 200’den fazla şirket, korsanlıkla mücadele sistemleri, C5iSR sistemleri, yapay zeka yazılımı, elektronik savaş, istihbarat ve otonom sistemler de dahil olmak üzere denizcilik alanındaki en son yenilikler sergilenecek.

Türkiye ile Katar arasında önemli deniz anlaşmaları imzalandı. Katar, DIMDEX 2014’de Katar Sahil Güvenlik Hizmetleri için ARES Tersanesi’nden 17 hızlı devriye botu sipariş etti. Anlaşma kapsamında 10 adet ARES 110 Herkül, 5 Adet ARES 75 Herkül ve iki ARES 150 Herkül içeriyordu.

Katar, Mart 2018’de Doha’daki DIMDEX deniz savunma fuarında Anadolu Tersanesi’nden iki eğitim gemisi sipariş etti. Gemilerin, öğrenci ve eğitmenler için teorik ve pratik eğitimlerde kullanılması planlandı.

Projenin üretim takvimine 25 Şubat 2019 tarihinde başlandı. Gemilerden ilki olan AL DOHA” (CTS) 25 Ağustos 2021’de törenle Katar Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi. AL SHAMAL (CTS) ise, 25 Şubat 2022 teslim edildi.

Anadolu Tersanesi ile Katarlı Barzan Holdings arasında imzalanan satın alma proje sözleşmesi kapsamında Katar Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacına yönelik tank çıkarma gemisi (LCT) QL80 FUWAIRIT, 25 Eylül 202 düzenlenen törenle denize indirildi. Gemi üç ana muharebe tankını taşıma kapasitesine sahip.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here