Kuzey Kore, bu yılki üçüncü denemesinde bir casus uydusunu başarıyla fırlatıldığını açıkladı.

Ülkenin duyurusu, uzun süren ABD ile olan gerilimler içinde bir uzay tabanlı gözetim sistemi kurma kararlılığını vurguluyor.

İddia henüz bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı, uydunun uzaya gönderilmesine ABD ve müttefiklerinden kınama gelmesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore’nin uydu fırlatmalarına katılmasını, füze teknolojisi testlerinin örtülü olduğunu belirterek yasaklıyor.

Kuzey Kore’nin uzay otoritelerine göre, Malligyong-1 uydusu salı gecesi başarıyla yörüngeye yerleştirildi. Ülkenin lideri Kim Jong Un’un, fırlatmayı şahsen gözlemlediği bildirildi. Açıklama, gönderilen casus uydusunun, ülkenin rakip olarak gördüğü düşmanca askeri hareketlere karşı Kuzey Kore’nin hazırlıklılığını artırdığını vurguladı. Gelecekte daha fazla uyduyu uzaya gönderme planları olduğunu belirtti.

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore’nin fırlatmasını bağımsız olarak doğruladı, hatta Japonya, Okinawa için kısa bir süreliğine J-Alert füze uyarısı yayınladı ve sakinleri sığınaklara çağırdı. Japonya Başbakanı Fumio Kishida, “Kuzey Kore buna uydu dese bile, balistik füze teknolojisi kullanan bir fırlatma, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir” dedi.

Bu son başarı, bu yılın başlarında yaşanan iki başarısız deneme sonrasında geldi. Üçüncü denemenin gecikmesi, Kuzey Kore’nin casus uydu programı için Rusya’dan teknolojik yardım almasından kaynaklanmış olabilir.

Kuzey Kore ve Rusya arasında olası bir silah anlaşması spekülasyonu ortaya çıkmıştı. Kuzey Kore’nin, Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı savaşta tükenen mühimmat stokunu yeniden doldurması karşılığında nükleer ve askeri yeteneklerini artırmada Rusya’dan yardım istediği iddia edilmişti.

Uluslararası uzmanlar, Kuzey Kore’nin casus uydularının peşinde koşmasının, askeri yetenekleri ekonomik kalkınmadan önce önceliklendiren daha geniş bir stratejinin bir parçası olduğunu öne sürüyor. Uydunun uzaya gönderilmesi, Kuzey Kore’nin interkıtasal balistik füze (ICBM) yetenekleri ve olası Rusya işbirliği hakkında soruları gündeme getiriyor.

BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini belirtti. Ancak, Rusya ve Çin gibi daimi üye ülkeler, Güvenlik Konseyi’ne herhangi bir tepkiyi engelledi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here