Yedi günlük resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Malezya Kralı Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Şah Türkiye’nin önde gelen savunma şirketlerinden FNSS Savunma Sistemleri ve TUSAŞ’ı ziyaret etti.

FNSS Savunma tesislerinde Malezya Kralına, Savunma Bakanı Hulusi Akar ve FNSS CEO’su Gürol Çarmıklı eşlik etti. FNSS’nin ürünlerinin sergilendiği gösteriyi seyreden Sultan Abdullah, FNSS’nin geliştirdiği savunma platformları hakkında bilgi aldı. Daha sonra Kral yakından incelediği iki zırhlı araç ile gezintiye çıkarıldı.

FNSS firması ACV 300 Adnan zırhlı araçları geliştirmek için Malezya firması DRB-Hicom Defence Technologies (Deftech) ile ortaklık kurmuştu.

Temel olarak Amerikan yapımı M-113 ZPT şasisi ve ACV-15/ZMA-15 baz alınarak geliştirilen ACV-300, 2002 ve 2004 yılları arasında toplamda 211 adet, devam eden yıllarda ise ek olarak 56 adet olmak üzere toplam 267 adet olmak üzere Malezya Ordusu tarafından sipariş edilmiş ve teslim alınmıştı.

Malezya ordusunda, ZMA versiyonundaki ACV-300, bir adet 25 mm otomatik top ve tek kişilik bir keskin nişancı kulesi ile donatılmıştır. ACV-300’ün zırhı, 14,5 mm’lik zırh delici mühimmata karşı koruma sağlıyor. İsteğe bağlı olarak, araca 30 mm balistik mermilere ve HEAT (Yüksek Patlayıcılı Anti-Tank mühimmatı)’a karşı karşı koruma sağlamak için ek zırh plakaları eklenebilmektedir. Araçlarda RVH TacNav model GPS, LWD Avimo lazer uyarı sistemi, Wegmann 76 mm bomba atar, NBC korunma sistemi ve SNVVS-2 model gece görüş sistemleri bulunmaktadır. 

İkinci Dünya Savaşı sırasında Singapur’da savaşan bir askerin (Sol Adam Adnan Saidi) anısına Adnan adını taşıyan zırhlı savaş aracı yaklaşık 20 yıldır Malezya Kraliyet Ordusu tarafından kullanılıyor.

Malezya Ordusu bu yılın başında APC (Zırhlı Personel Taşıyıcı) ve IFV (Piyade Savaş Aracı) olarak kullanılan paletli bir AIFV (Zırhlı Piyade Savaş Aracı) olan ACV-300 filosunu modernize etme talebinde bulundu.

Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah, TUSAŞ’ı ziyaret etti

Malezya Kralının ikinci durağı TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii) tesisileri oldu.

Malezya Kralı Sultan Abdullah ve beraberindedi heyet ziyaret kapsamında Hürkuş, Atak, Gökbey, T-70 helikopterleri ile ANKA SİHA tarafından gerçekleştirilen uçuş gösterilerini izledi.

TUSAŞ Hürjet’in üretim hattında inclemelerde bulunan Kral Sultan Abdullah, Hürjet eğitim uçağının bir parçasını imzaladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tesislerinde seri üretim çalışmaları devam eden HÜRJET Jet Eğitim Uçağı ile Malezya’nın açtığı jet eğitim uçağı ihalesine katılıyor.

Singapur merkezli Global Business Press savunma portalı ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberde, Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RMAF) her biri 18 uçaktan oluşan iki aşamada alınacak 36 yeni Eğitim ve Hafif Muharebe Uçağı (FLIT-LCA) projesi kapsamında Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI) yapımı FA-50 Golden Eagle hafif savaş uçağını seçme olasılığının yüksek olduğu bildirilmişti.

TUSAŞ Malezya ile savunma sanayii ve havacılık alanında ortak yeni proje çalışmaları kapsamında Malezya’nın ticaret başkenti Selangor’da yer alan Cyberview Futurise yerleşkesinde yeni bir ofis açmıştı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here