Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri, Doğu Malezya kıyılarındaki Malezya münhasır ekonomik bölgesine yaklaşan Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri’ne ait 16 uzun menzilli nakliye uçağına önleme yaptıklarını açıkladı.

Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RMAF) komutanı General Dato ‘Sri Ackbal Bin Hj Abdul Samad yaptığı açıklamada, bu tür olaylar ilk olmasada son yıllardaki en büyük hava sahasına yaklaşma olduğunu söyledi.

Kota Kinabalu Uçuş Bilgi Bölgesi kapsamındaki Malezya münhasır ekonomik bölgesinin (FIR) bir kısmına girerken tespit edilen uçaklara, Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri Hawk Mk 208 hafif muharebe uçaklarının önleme yaptığı açıklandı.

RMAF’dan yapılan açıklamada, yerel saat ile 11:53’te Sarawak’taki Hava Savunma Merkezi’ndeki radar tarafından PLAAF uçağına karşı uyarı verildiğini, Çin uçaklarının her biri yaklaşık 60 deniz mili ile ayrılmış uzun bir iz oluşumunda uçtuğu belirtildi.Tartışmalı Güney Çin Denizi’ndeki bir resif kompleksi olan Luconia Shoals üzerinde yön değiştiren uçaklar, ardından Çin anakarasına doğru geri döndüler.

Radar kayıtları, PLAAF uçaklarının Sarawak eyaletinin 60 deniz mili yakınına yaklaşmadan önce Singapur FIR hattından Malezya münhasır ekonomik bölgesine geçerken 23.000 ila 27.000 fit arasında bir yükseklikte ve 290 deniz mili hızla uçtuğunu gösteriyor.

Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri (RMAF) Kota Kinabalu Uçuş hava trafik kontrol birimi, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF) uçakları ile iletişime geçmek için gerçekleştirdiği çağrılara cevap gelmemesi üzerine, FIR hattına giren uçaklara yerel saatle 13:33’te Hawk Mk 208’ler ile önleme yapıldığı aktarıldı. RMAF savaş uçakları olaya en yakın savaş üssü olan kuzeydoğu Malezya’daki Labuan Hava Üssü’nden alarm çağrısı ile kalktı. Hawk Mk 208’ler, Ilyushin Il-76 ve Xian Y-20 nakliye uçaklarından oluşan filonun önünü keserek görsel tanımlama gerçekleştirdi.

Haritada 16 uçaktan oluşan Çin filosunun uçuş güzergahı gösteriliyor.

Geçen yıl Malezya enerji şirketi Petronas’ın Güney Çin denizinde doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yapan sondaj gemileri ile Çin Sahil Güvenlik gemileri arasında gerilim yaşanmıştı. Bunun üzerine ABD Donanması bölgede ‘varlık gösterme’ operasyonu düzenledi.

Pekin yönetimi, tartışmalı Güney Çin Denizi adaları üzerinde hak iddia ederek bölgede altyapı çalışmaları başlatmıştı.Çin hükümeti bu kararının uluslararası hukuka uygun olduğunu ve amacın sadece sivil halka hizmet götürmek olduğunu ifade ediyor.Ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve Pekin’i Güney Çin Denizi’ni askeri üsse çevirmekle suçluyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here