Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

0
84

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen Türkiye’nin en önemli teknoloji projelerinden KAAN, ilk uçuşunu yaptı.

Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.

KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı’nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı. KAAN’ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu.

Üretici firma TUSAŞ’ın internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre KAAN “8.000 fit irtifaya ulaştı ve 230 knot hıza ulaştı.” Uçuş toplamda 13 dakika sürdü.

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, milli muharip uçak KAAN’ın ilk uçuşuna ilişkin, “Sadece 5’inci nesil bir savaş uçağını değil, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu teknolojileri de KAAN üzerinden ülkemize kazandıracağız. Bu, milletimizin evlatlarının başarısıdır” dedi.

KAAN programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanıyor. Bu sayede test verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak.

Türkiye’nin yerli ve milli olarak geliştirdiği Milli Muharip Uçak (MMU) projesi, Ankara TUSAŞ tesislerinde 1 Mayıs 2023’te gerçekleştirilen “İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı”nda yeni adı “KAAN” olarak duyuruldu.
Milli Muharip Uçak (#MMU)’nun ilk yer testleri kapsamındaki ilk görüntüler 23 Mart 2023’te yayımlanmıştı.

KAAN’ın Gömülü Eğitim Sistemlerini Geliştirmek İçin TUSAŞ ve HAVELSAN Arasında “HAVELSAN ile KAAN Eğitim Sistemleri Sözleşmesi” Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’23)’te imzalandı. Geliştirilecek olan Gömülü Eğitim Sistemi, KAAN MMU pilotlarının uçarken dahi eğitim alabilmesini sağlayacak önemli bir adımdır.

Türkiye, KAAN savaş uçağı programının finansal yükünü hafifletmek için yabancı ortaklar arayışına girdi. Pakistan ve Azerbaycan, programın geliştirilmesine katılma konusundaki ilgilerini gösterdiler. Azerbaycan, Türkiye ile bir protokol aracılığıyla katılımı incelemektedir.

KAAN, bu yılki ilk uçuş hazırlık kapsamında fırlatma koltuğu testleri İngiltere’de gerçekleştirildi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TEKNOFEST İzmir’de yaptığı açıklamada KAAN’ın fırlatma koltuğuyla ilgili önemli testlerin İngiltere’de tamamlandığını söyledi.

KAAN Milli Muharip Uçağı’nda (MMU) kullanılacak olan F-16 savaş uçaklarında mevcut olan GE’nin F110 motorlarını Türkiye’de üretme amacıyla ABD’den ortak üretim izni talep ettiği basına yansımıştı. Bloomberg’un kaynaklara dayandırdığı habere göre, Türkiye, Ocak 2024’te ilk uçuşunu gerçekleştirmeyi planladığı KAAN milli muharip uçağının ilk aşamasında GE’nin F110 motorlarını Türkiye’de üreterek tedarik sağlamak istediği yazıldı.

İlk prototip uçaklarda kullanılmak üzere tedarik edilen 5 veya 6 adet F110 motoru 2022 yılı içinde Türkiye’ye teslim edildi. General Electric tarafından geliştirilen F110 Turbofan Motor Sistemleri, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 Fighting Falcon savaş uçakları tarafından da kullanılıyor.
Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan tüm F-16 savaş uçaklarının 311 adet F110 motoru TEI tarafından üretildi. Ayrıca, lisans altında 10 adet motor, Umman Hava Kuvvetleri’ne satılmıştı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here