Boeing’in MQ-25A Stingray uçak gemisi tabanlı insansız tanker sisteminin üretim zorlukları nedeniyle ilk operasyonel kabiliyetini (IOC) bir yıl geriye 2026’ya ittiği bildirildi. 

Donanma insansız hava sistemlerinden sorumlu program yürütücüsü tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, MQ-25A Stingray ABD uçak gemilerinde kullanılacak ilk büyük insansız hava aracı olarak, 2026’dan itibaren bir uçak gemisinde hava ikmal tanker olarak hizmet vereceğini söyledi. 

MQ-25A önceki açıklamalarda ilk operasyonel kabiliyetini (IOC) USS Theodore Roosevelt (CVN-71) uçak gemisinde  2025 olarak planlanmıştı.  

Yetkililer, MQ-25 ile bazı üretim olgunluğu sorunları yaşıyoruz. Metal bileşenlere uygulanan kaplamalarla ilgili olarak karşılaşılan kalite sorunları ve kaçak bildirimler ve tedarik üssümüzde COVID-19’un devam eden etkileriyle birleşenci kalitede sıkıntılar baş gösterdiğini belirttiler. 

MQ-25A’nın çok büyük olduğunu belirten yetkililer, “Bir E-2’nin kanat açıklığına sahip bir F-18 kadar uzun, Küçük bir İHA değil.” dedi. 

2018 yılında General Atomics ve Lockheed Martin ile birlikte yarıştığı bir ihalede Boeing, ilk dört Stingray’i inşa etmek için 805 milyon dolarlık bir sözleşme kazandı. 2020 yılında Deniz Kuvvetleri, üç adet daha satın almak için 84,7 milyon dolarlık bir sözleşme daha imzaladı. Deniz Kuvvetleri 76 adetlik bir filo hedefine ulaşmak için 1,3 milyar dolar harcamayı planlıyor.

MQ-25, E-2D veya karada konuşlu P-8A devriye uçağı gibi taşıyıcı tabanlı unsurlar bir araya getirildiğinde, okyanusun geniş alanları gözetlenebilecek, tanımlanabilecek ve hedeflenebileceğini söyleyen MQ-25 Tasarım yetkilisi, ” Bu gösteri sayesinde müşterilerimiz, MUM-T projesinde kritik savaş kabiliyetini çok daha düşük maliyetle, daha yüksek hız ve çeviklikle sahada uygulanabileceğini gördüler.” dedi.

Uçak gemisi tabanlı MQ-25 insansız hava aracı (İHA) deniz havacalığında bir devrim olarak görülüyor.  MQ-25’lerin envantere girmesiyle, Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler ve Lockheed Martin F-35C uçaklarının menzili genişleyecek, havada insansız yakıt ikmali kabiliyeti kazanacak.

Yeni nesil MQ-25 (İHA) ‘ların diğer faydalarıda tanker uçaklarının savaş bölgesinden uzak durmasını sağlarken, keşif ve gözetleme kabiliyetleri ile istihbarat toplanmasına yardımcı olacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here