NASA tarafından geliştirilen ve 30 Temmuz 2020’de Mars gezegenine gönderilen gezici araç Perseverance (Azim) yedi aylık yolculuğunun ardından Mars’a başarıyla indi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın 30 Temmuz 2020’de yola çıkan Mars keşif aracı Perseverance, geçtiğimiz haftalarda Kızıl Gezegen’e başarıyla indi.

7 ay süren 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Dünyada milyonlarca kişi de aynı anda canlı yayınla bu tarihi yolculuğun son dakikalarına tanıklık etti.

NASA Uçuş Sistemleri Mühendisi Andy Kurum,‘’Görev adı Mars 2020 olan Perseverence aracının ilk ve ana amacı, Mars’ta çok uzun süre önce hayat var mıydı, bunu bulmak. Bunu gerçekleştirmek için kumandalı bir aracın üstüne 7 adet cihaz yerleştirildi. Bu cihazlar sayesinde, Mars’ın panoramik resimleri, Mars’taki sesler, Mars’ın hava şartları, X-ray ve ultraviyole spektrumları ve yüzey altı taramaları gerçekleştirilebilecek’’ dedi.

Uzay aracının şu an kuru olan ama eskiden göl olduğu tahmin edilen kratere indirildiğini hatırlatan Kurum, ‘’Bunun nedeni de bildiğiniz gibi su hayattır ve kuru da olsa bu kriterin yüzeyinde eskiden kalma su kanıtı bulma ihtimali daha yüksek. Perseverance aracının başka görevleri de var. 2. Görevi mesela, Mars’la ilgili teknoloji gösterimlerinde bulunmak. Mesela Mars’ın atmosferindeki karbonmonoksitten oksijen üretebilir miyiz? Bunun deneyini yapmak, ki ilerde, Mars’a insan gönderirsek oksijenimizi nereden sağlayacağımızı bilelim’’ diye konuştu.

Peki Bu tarihi yolculuğun da etkisiyle artık sık sık dile getirilen ‘uzaya yolculuk’ tahmin edilenden daha mı yakın? Andy Kurum’a göre uzaya yolculuk yakın dönemde pek mümkün değil. Eğer ışık hızından daha hızlı gidebilme yolu icat edilirse, ya da öbür galaksilere kısa yol bulunursa, belki insanoğlu birbirini yok etmeden önce bu günleri de görebilir.

2035’e kadar Mars’a astronot göndermeyi hedefleyen Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, bu yolculukta nükleer roket kullanma seçeneğini değerlendiriyor.

Bazı uzmanlar, nükleer roket teknolojisinin uzay seyahatlerini mümkün kılarken gelecekte galaksiler arası iş fırsatları yaratacağını belirtirken, NASA Uçuş Sistemleri Mühendisi Andy Kurum, mevcut teknolojiyle bunun mümkün olamayacağını belirtiyor.

Kaynak:VOA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here