Bünyesinde Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri sanayinde yer alan 816 Firma ve 22 Üniversitenin yer aldığı SAHA İstanbul Sanayi kümelenmesi, Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olmaya hazırlanıyor.
“SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, “Avrupa Kümeler Birliği’nde Airbus’tan sonra ikinci büyük kümeydik, bu ay Yönetim Kurulumuzda kabul edilen firmalarımızla birlikte SAHA İstanbul Kümemiz, Airbus’ın Toulouse’daki “AerospaceValley”in de üzerinde bir büyüklüğe ulaştı. Şu anda Avrupanın en büyük kümelenmesi olduk.” dedi.
Dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için firmaların yeteneklerini birleştirerek; yeni yetenekler, konsorsiyumlar ve benzeri yapılarla bu sinerjiyi oluşturduklarını belirten Keleş, ” Rusya-Ukrayna savaşı, ülkelerin öz güçlerinin ve öz savunma yeteneklerinin her şeyin önünde olduğunu gösterdi ” şeklinde konuştu.
Keleş, ” SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Fuarı 25-28 Ekim tarihlerinde sivil firmaların yeteneklerinin dünya vitrinine çıktığını göreceğiz. Hem dünyanın en önemli Savunma sanayi temsilcileri hem de Türkiye’nin başarılı firmaları SAHA Expo’da buluşacak.” dedi.
Projeler geliştirmek, yerlileştirme çalışmalarına katkı vermek ve sektörün gelişimi için görüş oluşturmak amaçlarıyla 10 farklı başlıkta Teknik komite çalışmaları yürüttüklerini söyleyen İlhami Keleş, ” bu teknik komiteler diğer kamu kurum ve kuruluşları, Ar-Ge merkezileri ve üniversitelerimiz ile koordineli olarak birer proje mutfağı gibi çalışıyor.” dedi.
Keleş bu komiteleri şöyle sıraladı: – Malzeme ve Malzeme Şekillendirme Teknik Komitesi -Makine ve Diğer İmalat Ekipmanları Teknik Komitesi-Elektrik Elektronik Teknik Komitesi-Test ve Sertifikasyon Teknik Komitesi-Yazılım Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Teknik Komitesi-MİHENK Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi-Lojistik ve Tedarik Zinciri Teknik Komitesi-Uzay Teknik Komitesi-Eğitim Teknik Komitesi.
Teknik komite çalışmaları kapsamında devam eden projeler hakkında bilgi veren SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, Milli ERP sistemi geliştirilmesi, 5 Eksen CNC Tezgah Üretimi (MİLTEKSAN), hava vasıtaları için kabin içi iklimlendirme sistemi geliştirilmesi (TASECS), nadir toprak elementleri, mıknatıs üretimi, teknik tekstil, PCB kart üretimi, yurtdışı ortak servis merkezleri kurulması, lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde firmaların dijital dönüşümünün sağlanması, yapay zeka uygulamaları, otonom sualtı aracı geliştirilmesi gibi çok farklı konularda projeler hayata geçirilmiş veya geliştirilmeye devam edildiğini söyledi.