İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SAHA İstanbul iş birliğiyle ‘Savunma Sanayii Buluşmaları’ adlı bir etkinlik düzenlendi. 

Türkiye’de savunma sanayinde yerlilik oranının yükseltilmesi, teknoloji odaklı üretimin ve yüksek teknolojili ihracatın payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘5’inci Savunma Sanayii Buluşması’na, sektörde faaliyet gösteren 600 firmadan yaklaşık 1100 kişi katıldı.Etkinlikte, 17 Ana yüklenicisi ile planlanan toplam 1260 bire bir görüşme (B2B) yapıldı.

Açılış konuşmasında söz alan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN,Türkiye’nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığının savunma sanayii ile yakından ilgili olduğunu, savunma ürünlerinin hem Türkiye’ye hem de diğer ülkelere başarıyla teslim edildiğini vurguladı.

Sektörde faaliyet gösteren yan sanayi ve KOBİ’lerin geliştirilmesi, teknolojik derinliklerinin ve rekabet edilebilirliklerinin artırılmasına yönelik çalışmalara da hızla devam ettiklerini söyleyen GÖRGÜN, “Savunma sanayii sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler dâhil tüm firmalara yönelik olarak Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında finansal destek sağlamayı sürdürüyoruz.” Dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal BAHÇIVAN, savunma sanayiinin Türkiye ekonomisine olan büyük katkısından, bu alanda gösterilen başarılardan ve yerli üretimin öneminden bahsetti.

Bahçıvan, “Sektörde 2023’ün ilk 9 ayında 3,8 milyar dolar ihracat gerçekleşti. İSO 500 listemizde, 2000 yılında savunma sanayi sektöründen 6 firma yer alırken 2022 yılı çalışmamızda savunma sanayi ekosisteminde faaliyet gösteren 19 firmamızın yer alması da sektörün başarılı gelişimini ortaya koymaktadır. 2023 yılında dört savunma sanayi şirketimizin, dünyanın ilk 100 firması arasında yer alması bizler için büyük bir gurur kaynağı oldu.” diye konuştu. 

SAHA İstanbul Başkanı Haluk BAYRAKTAR, Türkiye’nin savunma sanayiindeki gelişmelerini, başarılarını ve bu alandaki ihracat rakamlarını paylaştı. BAYRAKTAR, SAHA Istanbul’un faaliyetlerinden ve uluslararası etkinliklerinden de bahsetti.

Bayraktar, “Son 20 yılda Türk savunma sanayiinde üretim hacmi 1 milyar dolardan 12 milyar dolara çıktı. Aynı süreçte savunma sanayii bütçesi 5.5 milyar dolardan 90 milyar dolara ulaştı. Savunma sanayii ihracatı 248 milyon dolardan 4.4 milyar dolara yükseldi.  İhracatımızın 2023’te 6 milyar doları geçmesini bekliyoruz. Sektörümüzde istihdam sayısı 9.000’den 81.000’e çıktı. 20 yıl önce proje sayısı sadece 62 iken bugün 850’ye yükseldi. Savunma sanayimiz ‘Türkiye Yüzyılının Yükselen Yıldızı’ haline geldi.” İfadelerini kullandı. 

Türkiye ekonomisine katkı sunan en önemli sektörlerden biri haline gelen savunma sanayinin önde gelen temsilcilerinin yer aldığı etkinlikte, ‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında Savunma Sanayiimizin Dünyadaki Yeri’ başlıklı bir de panel düzenlendi.

Panelde Milli Savunma Bakan Yardımcısı Dr. Celal Sami TÜFEKÇİ moderatörlüğündeki panelde, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İKİNCİ, BMC İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat YALÇINTAŞ, STM Genel Müdürü Özgür GÜLERYÜZ ve SSB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan KAYA konuşmacı olarak yer aldı.

Teknolojimiz artık diğerlerininin önünde diyen Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ,  “SUNGUR füzemiz bu alandaki rakip füzelerden daha ileri ürün oldu. Daha etkin, öldürücü, daha menzilli bir ürün oldu. Sungur’a çok ciddi talep var. Gelecek 5 yılda talepte çok ciddi artış öngörüyoruz.  Üretim kapasitemizin daha da arttırılması ve buna destek verecek tedarikçi zincirinin tesis edilmesi. en önemli engelemiz.  Roketsan olarak 40’a yakın ülkeye ihracatımız var. “ dedi.

Yurt dışında yürüttükleri programlar hakkında bilgiler paylaşan STM Genel Müdürü Özgür GÜLERYÜZ konuşmasında şöyle devam etti.   ” Pakistan Denizde İkmal Tankeri projesinde, gemi üzerinde 100 Türk firmasının 700’den ürünü var. Tüm bu parçalar Türkiye’den  Pakistan Karaçi’ye gönderildi. Ukrayna için gemi üretiyoruz, başka ülkelerle de görüşmelerimiz devam ediyor. Denizaltı projelerinde REIS sınıfı denizaltıların modernize edilmesinde göre aldık. Denizaltı modernizasyon projelerinde, denizaltıyı üreten firmalar dışında bizim gibi Pakistan AGOSTA 90B modernizasyon projesi gibi kapsamlı bir proje yürüten başka bir firma daha yok. 2016-17 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin drone ihtiyacı için bir talebi oldu. STM olarak yüksek maliyetle bunu önce yurt dışından temin ettik.  Sonrasında ise kendi ürünümüzü geliştirmeye karar verdik ve geliştirdik. Şimdi 10 ülkeye ihraç ediyoruz. Rakip olan firma bizim yurtdışı ihracatlarımız sonrasında bize teklif ettiği fiyatın neredeyse dörtte biri fiyatlarla şu an ihalelerde yer alıyor.” dedi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here