Savunma Sanayii Başkanlığı yerli imkanlar ile tasarlanan #STM500 denizaltısının üretim faaliyetine mukavim tekne test üretimi ile başlandığını açıkladı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, ” Milli denizaltı serüvenimizde tarihi adım! Türk mühendisleri tarafından tamamen milli imkanlarla tasarlanan #STM500 denizaltısının üretim faaliyetine mukavim tekne test üretimi ile başlıyoruz. “ ifadelerini kullandı.

Demir açıklamasına şöyle devam etti: ” STM500 hem açık deniz hem de sığ sularda görev yapabilecek şekilde tasarlandı. Keşif gözetleme, özel kuvvetler harekâtı, denizaltı harbi gibi taktik ihtiyaçlara cevap verecek donanımları bünyesinde barındıracak STM500, ileri ve modern savaş sistemleri ile donatılacak.”

STM’nin denizaltı tasarımı STM 500 sığ su dizel-elektrik saldırı denizaltısıdır. Yaklaşık 250 metre derinliğe dalabilen denizaltı, 30 gün boyunca 18+6 (Özel Kuvvetler) personelini barındırabilir. Her biri farklı çeşitte sekiz modern ağır torpido ve güdümlü füzeyi dört tüpten ateşleyebilir.

STM500 mini denizaltı genel denizaltı operasyonlarına ek olarak sığ su operasyonlarını da gerçekleştirmek üzere özel olarak tasarlanmıştır. Gerektiğinde insansız sualtı araçlarının konuşlandırılmasını gerektirecek UXV operasyonlarını da gerçekleştirebilir.

Çeşitli sonar türleri denizaltıya entegre edilebilir ve bu sensörler tarafından toplanan bilgilerin muharebe yönetim sistemi tarafından işlenmesine imkan vermektedir. Platform optronik periskop ve ESM anteni ile donatılması bekleniyor. STM yetkililer isminin açıklanmaması koşuluyla, mini denizaltının konsept tasarım fikrinin yabancı bir ülke tarafından teklif edildiğini açıklamıştı.

Türkiye’nin en büyük savunma fuarı IDEF 2021’de çeşitli denizaltı tasarım ve konseptlerine yer verilmişti. STM firması, küçük denizaltısı STM500 ve 1700 tonluk denizaltısı TS1700 tasarımlarını sergilerken, Türkmenistan’a yepyeni bir korvet teslimatını tamamlayan ‘Dearsan’ firması ise ‘ hafif denizaltı ‘ konsept tasarımını sergilemişti.

MILDEN KONSEPTİ TS1700 DENİZALTI TASARIMI

STM’nin diğer bir tasarımı TS1700 bir dizel-elektrikli denizaltıdır. Bir elektrik motoru, havadan bağımsız bir tahrik (AIP) sistemi ile desteklenen iki dizel jeneratör ile tahrik edilir. Denizaltı 300 metreden fazla derinliğe dalabilir.Hem personeli hem de cihazları su altı patlamalarının neden olduğu tahribattan koruyan çift elastik özelliğe sahip denizaltı, denizde 90 gün boyunca 25+6 personeli barındırabilmektedir. TS1700, esas olarak Denizaltı Harbi, İstihbarat, Gözetleme ve Keşif, Özel Harekat, Ağ Merkezli Harp ve Kara Saldırısı gerçekleştirmek üzere tasarlanmıştır.

DEARSAN DENİZALTI TASARIMI

Dearsan’ firması ise ‘ hafif denizaltı ‘ konsept tasarımı, 33.60 metre uzunluğa ve 3.50 metre genişliğe sahip. Denizaltının su altındayken hesaplanan azami hızı 10 deniz milinden fazladır, su üstüne çıktığında 6 deniz milinden fazla seyir imkanına sahip olacak. Mini denizaltılar küçük boyutları sayesinde kıyı sularında son derece etkili platformlardır. Denizaltı karşıtı harp operasyonları sırasında, kıyı sularında bir düşman denizaltısının yerini tespit etmek ve imha etmek son derece zordur. Bunun nedeni böyle bir ortamda sonarların performansının arka plan gürültüsü nedeniyle önemli ölçüde düşmesidir. Mini denizaltıların daha küçük bir akustik ve manyetik imzaya sahip olduklarından tespiti büyük denizaltılardan daha da zor olmaktadır.

Türk Deniz Kuvvetleri  mini denizaltılardan oluşan bir filoyu Ege denizinde konuşlandırdığında, rakibin hatlarının ötesine geçebilecek ve istihbarat toplayabilecektir. Ayrıca mini denizaltılar, özel kuvvetler operasyonları, yüksek düzeyde gizlilik gerektiren görevler için mükemmel seçeneklerdir. 

Kaynak: SSB, C savunma Dergi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here