Savunma Sanayii Başkanlığı 2022 yılında başlatılan 8 AR-GE projesi için Başkanlıkta imza töreni düzenlendi. Törende Türkiye’nin ilk kuantum projeleri LİDAR ve KUDAR dikkat çekti.

Sözleşme aşamasına gelen 8 AR-GE projesinin imza töreni için bir araya geldiklerini belirten Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, bu projeler vasıtasıyla üniversite ve araştırma merkezlerinde üretilen teknolojik bilginin hızlı bir şekilde sanayileştirilip ticarileşmesi için mekanizmalar oluşturmasına öncelik verdiklerini vurguladı. 

 Demir, “Bu yöntemle üretilecek yüksek teknoloji ürünleri ile bilginin hem ekonomik hem de rekabet gücüne dönüşmesini sağlayacağımıza inanıyoruz.” dedi. 

Törende Kuantum teknolojileri üzerinde duran İsmail Demir, dünyanın gündeminde olan, son zamanlarda çokça konuşulan konular arasında olduğunu söyledi.

Türkiye’nin ilk kuantum projeleri olarak hayata geçirilmesi amaçlanan LİDAR ve KUDAR projeleri ile kuantum teknolojilerinde kritik bir eşik aşılacağını belirten Demir, kuantum teknolojilerinde nihai hedefin Kuantum Bilgisayarlar olduğunun altını çizdi.

Demir konuşmasına şöyle devam etti: “LİDAR ve KUDAR projelerimiz kuantum teknoloji ile görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan sahada oyun değiştirici projeler olacaktır. Klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedeflerin tespiti ülke savunması için kritik öneme sahiptir.”

Kuantum Radar Teknolojisi ile fark edilmeksizin hedef tespiti yapılabilmesi, görünmezlik teknolojisine sahip hava hedeflerinin tespit edilebilmesi, elektronik harp karıştırma ve aldatma tekniklerine dayanıklılık sağlanması amaçlanmaktadır.

KUDAR Mikrodalga bandında elde edilecek dolanık fotonlar ile Kuantum Radar geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Kuantum LİDAR Işık kaynağı kullanılarak elde edilecek dolanık fotonlar ile kuantum Radar geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Teknolojik bağımsızlık için kritik öneme sahip bir diğer proje ise Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirilmesi projesi YONCA hakkındada konuşan İsmail Demir, “Tek çekirdekli mikroişlemci geliştirilmesine dayanan ÇAKIL projemizi başarıyla tamamladık. YONCA projesi ile birlikte bunu daha da geliştirerek çift çekirdekli çip için araştırmalarımızı başlatıyoruz. İnşallah bunu da bitirerek ülkemiz açısından kritik öneme sahip bir teknolojiyi daha yerli ve milli imkânlarla geliştirmiş olacağız.” İfadelerine yer verdi.   

Sekiz Farklı Proje’de İmzalar Atıldı

1. Proton Değişim Membran PEM Yakıt Hücresi Teknolojisinin geliştirilmesi için ÇAĞIN Projesi,

2. Çığır açıcı kuantum teknoloji ile varlığı tespit edilemeyen, görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan, sahada oyun değiştirici LİDAR geliştirilmesi için, KUANTUM LİDAR Projesi,

3. Ülkemizin güvenliği için klasik RADAR’lar tarafından tespit edilemeyen hedefleri tespit edebilen RADAR geliştirilmesi için, KUANTUM RADAR Projesi,

4.Orta ve uzun kızılötesi dalga boyunda çalışan keşif gözetleme sistemlerine yönelik yarı iletken katmanların ardışık olarak kullanıldığı Süperörgü Kızılötesi Dedektör Takımları’nın millî olarak geliştirilmesi için, SÜPERÖRGÜ Projesi,

5.Hassas navigasyon sistemi ihtiyacı olan deniz platformlarında kullanılmak üzere Ataletsel Sensörlerin millî olduğu Ataletsel Navigasyon Sistemi geliştirilmesi için, MİRA Projesi,

6.Özgün çekirdek ile millî işlemci tasarımı, çevresel arayüzlerin yerlileştirilmesi ve bu alanda ekosistemin büyütülmesi amacıyla Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirilmesi YONCA Projesi,

7.Sivil ve Askeri araçlara V2X Haberleşme altyapısının kazandırılması amacıyla KARINCA Projesi,

8.Ultra Geniş Bant Haberleşme ile sürü sistemleri için göreceli konumlandırmanın sağlanması ve sürü formasyonunun oluşturulması için GÖKSU Projesi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here