Türkiye’nin savunma harcamaları son 4 yıldır azalırken, GSYİH’daki payı da %2- %2.5 seviyelerinden 2022’de %1.2’ye düştü. Türkiye’nin toplam küresel askeri harcamalardaki payı ise %1’in altında bulunuyor.

SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesinin” 5. Olağan Genel Kurul toplantısı dün İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kampüsü (Ayazağa/İstanbul) Süleyman Demirel Kültür Merkezi salonunda gerçekleşti.

SAHA İstanbul kümelenmesinin yapılanması ve SAHA EXPO ile ilgili güncel değerlendirmelerde bulunan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk BAYRAKTAR, Türkiye’nin savunma harcamalarının azalmasına rağmen ihracattaki artış ile beraber cirosun arttırdığını söyledi. 

Bayraktar, “Türkiye’nin savunma harcamaları son 4 yıldır azalırken, GSYİH’daki payı da %2- %2.5 seviyelerinden 2022’de %1.2’ye düştü. Türkiye’nin toplam küresel askeri harcamalardaki payı ise %1’in altında bulunuyor.” ifadelerini kullandı. 

Savunma ve havacılık sektörünün 2022’de 12.2 milyar dolar ciroya ulaşarak, son 10 yılda %9.9’luk yıllık bileşik büyüme trendi yakaladığının altını çizen BAYRAKTAR, dış ticarette ise geçtiğimiz dönem salgın ve tedarik zinciri problemleri nedeni ile ihracatın ithalatın gerisinde kaldığını belirtti. 

En fazla ihracat yapan ilk 5 ülke ihracattan aldığı ortalama %76’lık toplam payı koruduğunu belirten Bayraktar, “Amerika bugün savunma sanayi ihracatının %45’ini yapıyor. Ambargolar nedeniyle Rusya’nın payı önemli ölçüde düştü.”

2018 yılında Rusya %25’lik Dünya Savunma Sanayi İhracatı gerçekleştirirken 2022 yılında bu oran %8.8’e gerilemiş durumda ve daha da inmesi beklendiğini dikkat çeken Bayraktar, “Burada büyük bir potansiyel açılıyor ve oradan boşalan ihracat, aslında Türkiye’nin ihracat satışlarındaki en büyük potansiyel oluşturuyor.” şeklinde konuştu. 

Küresel askeri harcamaların 2022’de %6,7 oranında büyüdüğünü belirten Bayraktar, ” En çok harcamayı ABD, Çin ve Rusya yapıyor. Kuzey Amerika, Orta ve Doğu Avrupa özellinde savaş nedeniyle savunma harcamaları artıyor. 2022 yılında en yüksek askeri harcamaya sahip ilk 10 ülke, dünya toplam askeri harcamalarının %76’sını gerçekleştiriyor. Ukrayna’nın 2022’deki harcama artışı ile 11’inci sıraya yükselirken, Türkiye millilik oranını artırdıkça ithalat oranını düşürerek yıllara göre giderek azalan askeri harcamaları ile 23. sırada yer alıyor.” dedi.

Bayraktar, “Türkiye’nin dünya savunma sanayindeki ihracat payı 2018 yılında %0.9 idi, bugün %1,2’ye çıktı. Buradaki paydan %30’luk bir artış olduğunu görüyoruz.” ifadelerini sözlerine ekledi. 

Bayraktar, “Bu büyümedeki en önemli unsurların başında geniş ürün portföyü, kalite ve maliyet avantajı geliyor.” dedi.  

Savunma ve havacılık sektöründe 2022’deki ithalat ve ihracatına değinen Bayraktar, “ 2022’de yolcu uçağı dışında ağırlıklı olarak komponent ve aksam ithalatı gerçekleştirdi. Buna karşın sektörümüz satış yönündeki dış ticareti hava, kara ve deniz platformları ile sistem seviyesinde ürün ihracatına dayanıyor.İhracatın ithalatı karşılama oranı %88 iken, yolcu uçağı alımları hariç tutulduğunda bu oran %187’ye kadar çıktı.” ifadelerini kullandı.  

Bünyesinde Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri sanayinde yer alan 816 Firma ve 22 Üniversitenin yer aldığı SAHA İstanbul Sanayi kümelenmesi, Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olarak biliniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here