Türkiye’nin yeni uydusu Türksat 5B, Türkiye saatiyle 06.58’de ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden başarıyla uzaya fırlatıldı.
Türksat 5B haberleşme uydusu Cape Canaveral Üssü’nden Türkiye saatiyle 06.58’de Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi. SpaceX firması Türksat 5B’nin konuşlandırılmasının ABD saatiyle 00.34’de gerçekleştiğini açıkladı.
Türksat 5B, Sabit Uydu Servis (FSS) sınıfı uydulara göre en az 20 kat fazla kapasite verimliliği bulunan yüksek verimli uydu kategorisinde yer alıyor.Yeni uydu 4,5 ton fırlatma ağırlığına ve 15 kilovat güç kapasitesine sahip bulunuyor.
Türksat 5B uydusundaki Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant Düşük Gürültülü Yükselteç (LNA) ekipmanları ASELSAN tarafından öz kaynaklı Ar-Ge projesi olarak geliştirildi.
Uydunun devreye girmesiyle Türkiye’nin uydu veri iletişim kapasitesi olan Ka-Bant kapasitesini 15 kattan fazla artıracak. Yerli Endüstri Katkı Programı kapsamında Türkiye’de üretilen 2 haberleşme ekipmanının da kullanıldığı Türksat 5B ile ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda yerli tasarlanıp üretilen ekipmanlar uzaya gönderilmiş olacak.Türksat 5B’nin 35 yılın üzerindeki görevine 2022’nin Ağustos ayında başlaması planlanıyor.
Türkiye’nin aktif haberleşme uydusu sayısı 5’e, toplam uydu sayısı 8’e çıkmış olacak.
TÜRKSAT, Eylül 2021’de Türksat 5B uydusu için Inmarsat arasında stratejik iş birliği anlaşması imzalamıştı. Türksat AŞ ile Inmarsat arasında yapılan stratejik iş birliği anlaşması ile Inmarsat GX servisleri ve altyapısı Türkiye’de Türksat 5B uydusu üzerinden sağlanacak. Firmalar arası daha önce imzalanan stratejik iş birliği anlaşması ile Inmarsat global servisleri Türksat tarafından Tier-1 olarak müşterilere sunulabilirken ek olarak anlaşılan bu yeni iş birliği çözümüyle Inmarsat GX servisleri Türksat 5B uydularından ve Türkiye’de bir altyapıyla sağlanabiliyor olacak.
Türkiye’nin uzaydaki varlığını güçlendiren bu adım ile Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeler kapsama alanına dâhil edilecek.
Kaynak: Ajanslar,