Milli haberleşme uydusu Türksat 6A’da “güneş paneli açma-kapama testleri” başarıyla gerçekleştirildi. Türksat 6A, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olacak. Haziran 2024’te uzaya gönderilmesi planlanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır USET Merkezi’ne gelerek Türksat 6A’nın “güneş paneli açma-kapama testi”ni izledi. Kacır’a, Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Bozdoğan, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç il eşlik etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır , “Dünyada çok az sayıda ülke sistemlerini kendi imkanlarıyla geliştirdi ve dünyanın hizmetine sundu. ABD, Rusya, Çin ve AB’nin küresel konumlama ve zamanlama sistemi var. Bazı ülkelerin de bölgesel konumlama ve zamanlama sistemleri bulunuyor. Biz paydaşlarımızla konumlama ve zamanlama sistemlerini yurt içinde geliştirmek ve uzayda kullanabilmek adına proje başlatıyoruz. ‘Uzay Limanı Projesi’ ise Türkiye’nin uzaya bağımsız erişimi açısından stratejik önem taşıyor. Bunu da uluslararası işbirliğiyle gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın üretim ve test çalışmaları da USET Merkezi’nde yapılıyor. Uyduda “güneş paneli açma-kapama testleri” safhasına gelindi. Alanında uzmanlaşmış mühendisler ve uzay sistemleri üzerinde eğitilmiş teknisyenlerce çalışmaları yapılan uydu, TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmalarıyla birlikte üretiliyor. Yakıt dahil, 4 tonun üzerinde kütleye sahip olacak uydunun Haziran 2024’te uzaya gönderilerek, 42 derece doğu boylamında yörüngesine yerleştirilmesi planlanıyor.

Türksat 6A’nın yapımı ve testleri TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Bu merkez, Türkiye’nin uzay projelerini geliştirmesi için önemli bir altyapı sunuyor.Uydu, yer gözlem, haberleşme, ve benzeri özelliklere sahip tüm uzay sistemlerinin fırlatılmadan önce ihtiyaç duyduğu alt montaj, montaj, entegrasyon, ve test faaliyetlerini gerçekleştirmek için kullanılıyor.

Savunma Sanayii Başkanı Görgün, dünyada 6 ülkede USET benzeri merkezin bulunduğuna dikkati çekerek, burada uzaya gönderilecek uydulara, orada maruz kalacağı her türlü ortama karşı yapısal dayanıklılık testleri gerçekleştirildiğini söyledi. 

Türksat 6A, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya bölgelerine hizmet sunacak.

Uydu, stratejik bir rol üstlenerek Türkiye’nin uzaydaki bağımsızlığının simgesi olmayı hedefliyor.

Uydu, ileri teknolojileri barındırıyor ve Türkiye’nin uzay ekonomisinden daha fazla pay almasını sağlayacak.Türkiye’nin uzaydaki bağımsızlığını desteklemek ve derin uzay projelerine kapı açmak amacıyla çalışmalar devam ediyor.

Kaynak: A.A.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here