Yunanistan, İsrail’den yer hedeflerinin yok edilmesi için tasarlanan uzun menzilli “Rampage” süpersonik füze ve Rafael Advanced Defense Systems tarafından geliştirilen “Spice” adını verdikleri bir dizi güdümlü mühimmat tedarik edecek.
Yunanistan’ın ” Savunma ve Dış İlişkiler Konseyinin ” (KYSEA), Yunanistan Hava Kuvvetleri için Rampage uzun menzilli füzeleri ve Spice güdümlü bomba tedarikini onayladı.
İsrail Havacılık ve Uzay Sanayi (IAI) ve İsrail Askeri Endüstrisi Sistemleri (IMI) tarafından yer hedeflerinin yok edilmesi için geliştirilen uzun menzilli Rampage adlı süpersonik füze, 4,7 metre uzunluğunda, 570 kg ağırlığında ve ses üstü (süpersonik) hızda uçuyor. GPS sistemi sayesinde tüm hava koşullarında gündüz veya gece çalışabilen füze, 150 km menzilden ateşlenerek hedefleri etkisiz hale getirebiliyor.
Füzenin hedefleri arasında yerde konuşlanan savaş uçakları, askeri hava üsleri, iletişim ve komuta merkezleri, bakım merkezleri, altyapılar ve değerli saha hedefleri yer alıyor. Rampage’in hızı ve fiziksel formu nedeniyle “tespit edilebiliyor, ancak müdahale edilmesi çok zor” bir füze olarak gösteriliyor.
İsrail merkezli bir savunma şirketi olan Rafael Advanced Defense Systems tarafından geliştirilen Spice güdümlü bombalar, yüksek hassasiyetle hedefleri vururlar. GPS ve INS (İnertial Navigation System – İnertial Seyrüsefer Sistemi) gibi sensörler kullanarak hedefe yönlendirilirler. Bu sayede istenen hedeflere çok daha kesin vuruşlar (yaklaşık 100 km menzil) yapılabilir.
Rafael, Spice ailesinin farklı modellerini geliştirmiştir. Bu modeller, farklı menzil ve kapasitelerde gelirler. Örneğin, 1.000 poundluk (yaklaşık 454 kilogram) ve 2.000 poundluk (yaklaşık 907 kilogram) varyasyonları bulunur. Hassas yönlendirme sayesinde Spice bombaları, çevresel etkilere karşı daha az duyarlıdır ve kollateral hasarı minimize eder. Bazı Spice modelleri, tek bir atışta birden fazla hedefi vurabilme yeteneğine sahiptir.
Spice güdümlü bombaları Yunanistan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan Rafael savaş uçaklarında kullanılabilecek.
İki programın maliyetinin Rampage için yaklaşık 50 milyon dolar, Spice için ise 130 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Ayrıca KYSEA, ABD ile imzalanan hükümetler arası anlaşmaya göre 200 adet “AN/AVS-6” gece görüş dürbünü ile Leopard 2 ana muharebe tankları için “M865 TPCSDS-T 120 mm” mühimmatı tedariğinide onayladı.
Yunanistan ve İsrail arasındaki savunma ilişkisi son yıllarda giderek güçlendi. Yunanistan, hava savunma için uzun menzilli Arrow füzeleri, deniz tabanlı Barak MX füzeleri, elektronik harp ürünleri, tank koruma sistemleri, gelişmiş mühimmat gibi ürünler tedarik etmeyi planlıyor. Ayrıca Apache AH-64 saldırı helikopterlerinin modernizasyonu da yer alıyor. Yunanistan, Spike NLOS füzelerinin tedariki ve Heron insansız hava araçlarının daha fazla kullanılması konusunda da karar aldı.
Yunanistan ile 2021 yılında bir savunma anlaşması yapan İsrail, aralarında bir uçuş okulunun açılmasının da bulunduğu 1,5 milyar avro hacminde savunma anlaşması imzalamıştı.
[…] atıfta bulunmuştu. Bunlar arasında F-35 ve 37 adet F-16 Blok 50’nin modernizasyonu, Rampage havadan karaya füzeleri ve SPICE 1000/2000 bomba tedariğine değinmişti. Yeni korvet programı ve MLRS yükseltme programının iptal edildiği, Leopard 2 […]