ABD, Türkiye’nin F-16 paketiyle birlikte Yunanistan’a 40 F-35A satışınıda onayladı

0
134

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin F-16 paketiyle birlikte Yunanistan’a 8.6 milyar dolar değerinde 40 adet F-35A talebini de onayladı.

Başbakan Kyriakos Mitsotakis, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Lockheed Martin F-35 hayalet savaş uçaklarının Yunanistan’a satışına yeşil ışık yakma kararını memnuniyetle karşıladı ve bunu “ulusal savunmamız ve Yunan diplomasisi için önemli bir gün” olarak nitelendirdi.

Mitsotakis, kararla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’dan aldığı mektubun “Yunan-Amerikan ilişkilerinin stratejik derinliğini vurguladığını ve mühürlediğini” sözlerine ekledi.

Yunanistan Başbakanı, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in önemli miktarda silah ve sistem bağışlayacağını duyuran mektubuna ilişkin bugün bir açıklama yaptı.

Mektupta F-35 satışını onaylamanın yanı sıra Yunanistan’ın savunmasını güçlendirmeye yönelik birçok sistem ve silah duyuruldu.

Dört adet Kıyı Muharebe Gemisi – (Littoral Combat Ship-LCS) gemisi alınacak. LCS gemileri, ABD Donanması tarafından küçük ölçekli, çok rollü görevler için tasarlanmış ağ bağlantılı savaş gemileridir. Bu gemiler, kıyıya yakın bölgelerde faaliyet göstermesi amacıyla dizayn edilmiştir. LCS gemileri, sığ kıyı sularında mayın temizliği, sessiz dizel denizaltılar, küçük hızlı deniz unsurları, terörist faaliyetler ve asimetrik tehditlere karşı faaliyet göstermek üzere tasarlanmıştır.

Mektupta 2 adet C-130 H nakliye uçağı, 3 adet Protector sınıfı devriye botu, 60 adet Bradley Zırhlı Muharabe Aracı, Yunanistan ordusu için modernize edilen P-3B Orion deniz devriye uçakları için 10 motor ve çeşitli kamyonlar ile çekme platformları bulunuyor.

Ayrıca, Blinken’in mektupta dikkat çeken nokta, KC-135 havadan ikmal uçağını verme olasılığından açıkça bahsetmesidir. ABD ordusunda yakıt ikmal görevlerinde kullanılan KC-135R’ler, yavaş yavaş yeni KC-46A Pegasus uçakları ile değiştiriliyor. Yeni modernize edilen KC-135R’ler hizmet dışı kalıyor, dolayısıyla Yunanistan bu tür uçakların alıcısı olma fırsatına sahip.

Yunanistan Hava Kuvvetleri’nde bulunan Rafale F3R’lere bile yakıt ikmali yapma yeteneğine sahip olan KC-135R’ler, Yunan Hava Kuvvetlerine Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki uzun operasyon yapma imkanı sağlamış olacak. Muhtemelen KC-135R’ler Akdeniz’de bulunan Souda adasında ya da Girit adasının Kastelli’de inşaatı devam eden yeni havaalanından faaliyet gösterecek.

Amerikalılardan alınan güvencelere göre, F-35 anlaşmasının normal seyrinde ilerleyeceği ve yılsonuna kadar sözleşmelerin imzalanacağı yönündedir. Bu sayede Yunanistan, sözleşmenin uygulanmasına başlaması ve ilk uçağın en erken 2028 yılında teslim edilmesini bekliyor. Plana göre, ilk 2 savaş uçağı 2028 yılında kalıcı üsleri kurulan Andravida’daki 117. Avcı filosuna konuşlanacak.

Dışişleri Bakanlığı’nın talebi Kongre’’den resmi onay alındıktan sonra Teklif ve Kabul Mektubu (LOA) Savunma Bakanlığı’na gönderilecek. Ardından Savunma Ekipmanları ve Yatırım Genel Müdürlüğü (DGDAE) ile asıl müzakereler başlayacak. Bu müzakereler, savaş uçaklarının donanım seviyesini (toplam maliyet buna bağlı olacaktır) ve Atina’nın Yabancı Askeri Finansman (FMF) kapsamındaki finansman koşullarını belirleyecektir.

Müzakereler sırasında çözüme kavuşturulmayı bekleyen önemli bir konu da Washington’un Yunan F-35’leri için hangi silahları serbest bırakacağıdır. F-35’ler, son teknoloji ürünü havadan havaya ve havadan karaya füzeler, bombalar ve roketler taşıyabilmektedir. Bu durum, savaş uçağına ilave taktik ve stratejik avantaj sağlamaktadır. F-35’in Hava Kuvvetleri tarafından satın alınmasıyla birlikte, Rafale ve F-16 Viper ile birlikte Yunanistan niteliksel ve stratejik bir avantaja sahip olacaktır.

F-35’ler çok çeşitli muharebe kabiliyetlerine sahiptir. Düşük görünürlük ve düşman radarlarının tespit etmesini zorlaştırmaktadır. Özellikle gelişmiş elektronik harp kabiliyetlerine sahiptir. Sensör Füzyon yetenekleri ile F-35, pilota savaş alanında eksiksiz bir resim sunmaktadır. Süpersonik uçuş kabiliyeti ile mevcut avcı uçaklarının çoğundan daha uzun menzilli görevler gerçekleştirebilirler. Ayrıca, Belharra fırkateynleri ve Rafale avcı uçakları ile aynı olan Link 16 dijital veri bağlantı sistemine sahiptirler. Böylece en büyük avantaj, savaş alanının birleştirilmiş olması ve Belharra ve Rafale’nin “görünmez” F-35’lerin ileteceği bir saha resmi elde etmesidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here