Boeing firması tarafından geliştirilen MQ-25 Stingray İnsansız Hava Aracı, ABD Donanmasının insanlı-insansız ekip oluşturma (MUM-T) programı kapsamında nasıl görev yapacağını anlatan sanal bir uçuş gösterisi gerçekleştirdi.

Boeing liderliğindeki bir ekip, MQ-25’in mimarisinin havada yakıt, istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) görevlerini, hava sahasında gemi tabanlı yer kontrol istasyonları ile iletişim olmadan nasıl kullanabileceğini sanal olarak gösterdi.

Boeing’in MUM-T gösterimi, istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerini yürütmek için dört sanal MQ-25 ve görevlendiren üç farklı deniz uçağını içeriyordu. Fotoğrafda simüle edilmiş bir F/A-18 Super Hornet, simüle edilmiş bir MQ-25 ile etkileşime giriyor. Demoda MQ-25’ler ile birlikte görevlendiren diğer uçaklar arasında Northrop Grumman’ın E-2D Advanced Hawkeye komuta ve kontrol uçağı ve Boeing’in P-8A Poseidon deniz devriye ve keşif uçağı yer aldı. Kaynak: Boeing

Sanal MUM-T gösteriminde Northrop Grumman’ın E-2D Advanced Hawkeye komuta ve kontrol uçağı, Boeing’in P-8A Poseidon deniz devriye ve keşif uçağı ve Boeing’in F/A-18 Block III Super Hornet savaş uçağı görev yaptı. Mevcut operasyonel uçuş programı yazılımını ve veri bağlantılarını kullanan uçaklar, ISR görevlerini yürütmek için dört sanal MQ-25 ile güvenli ve verimli bağlantı kurdu.

Ayrıca F/A-18 savaş uçağı taktik veri bağlantılarında Boeing’in kavramsal “Project Black Ice” mürettebat aracı arayüzünü kullandı. Bu da uçak mürettebatının iş yükünü önemli ölçüde azalttı.

MQ-25, E-2D veya karada konuşlu P-8A devriye uçağı gibi taşıyıcı tabanlı unsurlar bir araya getirildiğinde, okyanusun geniş alanları gözetlenebilecek, tanımlanabilecek ve hedeflenebileceğini söyleyen MQ-25 Tasarım yetkilisi, ” Bu gösteri sayesinde müşterilerimiz, MUM-T projesinde kritik savaş kabiliyetini çok daha düşük maliyetle, daha yüksek hız ve çeviklikle sahada uygulanabileceğini gördüler.” dedi.

Uçak gemisi tabanlı MQ-25 insansız hava aracı (İHA) deniz havacalığında bir devrim olarak görülüyor.  MQ-25’lerin envantere girmesiyle, Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler ve Lockheed Martin F-35C uçaklarının menzili genişleyecek, havada insansız yakıt ikmali kabiliyeti kazanacak.

Yeni nesil MQ-25 (İHA) ‘ların diğer faydalarıda tanker uçaklarının savaş bölgesinden uzak durmasını sağlarken, keşif ve gözetleme kabiliyetleri ile istihbarat toplanmasına yardımcı olacak.

Baykar firması tarafından geliştirilen Muharip İnsansız Uçak Sistemi KIZILELMA’da (MİUS) 2023 yılında ilk uçuşunu yapacağı açıklandı. KIZILELMA yüksek ve agresif manevra kabiliyetine sahip, araç 5 saat havada kalabiliyor. 35 bin fit operasyonel irtifaya çıkabilen hava aracı 6 ton kalkış ağırlığına, 1,5 ton faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Muharip İnsansız Uçak Sistemi KIZILELMA’da havada insansız yakıt ikmali kabiliyeti olan versiyonu tasarlanabilir. Firma KIZILELMA ‘nın Baykar’ın İHA ailesinin diğer üyeleriyle birlikte de görev yapabilecek. Akıllı İHA otonomisi sayesinde sürü İHA şeklinde muharebe edebilme yeteneğine sahip olacağını açıklamıştı.

.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here