Türk Deniz Kuvvetlerine dört yeni deniz platformu teslim edildi

0
139

İSTİF Sınıfı Fırkateyn Projesinin ilk gemisi TCG İSTANBUL fırkateyni, Denizde İkmal ve Muharebe Destek Gemisi TCG DERYA, Lojistik Destek Gemisi TCG ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ ve MARLİN İnsansız Deniz Aracı, Yalova’da düzenlenen törenle Türk Deniz Kuvvetleri envanterine girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yalova Sefine Tersanesi’nde düzenlenen “Mavi Vatana Güç: Yeni Deniz Platformları Teslimat Töreni”ne katılarak bir konuşma yaptı.

Törendeki konuşmasında Mavi Vatan’ın güvenliğini temin için birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Projelerimizde yüzde 80’e varan yerlilik oranına ulaştık. Gemilerin sadece inşasını, sadece kaba işçiliğini yapmakla kalmıyoruz. İnşa edilen tüm gemilerde ihtiyaç duyulan sensör, faydalı yük, silah ve mühimmatları da yerli ve millî olarak üretebiliyoruz” dedi.

Törene Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile katıldı.

Güler konuşmasında, “Bu gemilerimizle birlikte, Deniz Kuvvetlerimizin harekât kabiliyeti ve etkinliği daha da artacaktır. Aynı şekilde operasyonlarda yoğun bir şekilde kullandığımız insansız hava araçlarımız gibi MARLİN İnsansız Deniz Aracımız da şanlı donanmamıza önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

TCG İSTANBUL FIRKATEYNİ 

TCG İstanbul (F-515) Fırkateyni’nin inşası için Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Ana Yüklenici STM Firması arasında 12 Nisan 2019 tarihinde bir sözleşme imzalandı ve sözleşme 27 Eylül 2019’da yürürlüğe girdi.

MİLGEM Projesinin 5. gemisi olan İstanbul (F-515) Fırkateyni’nin Denize İnişi ve Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3. Gemi İlk Kaynak töreni 23 Ocak 2021’de gerçekleştirildi. 

STM ana yükleniciliğinde İstanbul Tersane Komutanlığı’nda inşa edilen projede, Havelsan ve Aselsan ana iş ortakları olarak yer aldı. Tedarikçilerin büyük çoğunluğu yerli firmalardan oluştu.

Savunma Sanayi Başkanlığı, üç İ Sınıfı Fırkateyn Tedariki Projesi’nin Anadolu, Sedef, Sefine, TAİS Ortak Girişimi Ticari İşletmesi ve STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ iş ortaklığı ile gerçekleştirilmesine 23 Ocak 2023’te karar verdiğini açıkladı. Anadolu, Sedef ve Sefine tersanelerinin her birinde eş zamanlı olarak üç İ sınıfı fırkateynin 36 ayda teslim edilmesi planlanıyor.

İ Sınıfı Fırkateynler, denizaltı savunma, su üstü ve hava savunma harbi yeteneklerine, ileri karakol faaliyetlerinin icrasına, keşif, gözetleme, hedef tespiti, teşhis, tanıma ve erken ihbar imkanlarına sahiptir.

TCG İstanbul Fırkateyninin tam boyu 113.2 metre, genişliği 14.4 metre, derinliği 7.75 metre, su çekimi 4.05 metre ve deplasmanı 3,000 ton olarak açıklandı. Gemi inşası için 62 bin gün adam işçiliği harcandı, 110 ton saç işlendi, 5 bin 500 metre boru donatımı yapıldı ve 1454 adet ana ekipman gemiye monte edildi.

TCG İstanbul üzerinde, Leonardo Firmasından temin edilen 76 mm Super Rapid Deniz Topu bulunmaktadır. Baş topun hemen arkasında ise 16 hücreli Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) yer almaktadır. MİDLAS ile karadan ilk atış testi HİSAR-D RF Füzesi kullanılarak Aksaray Atışlı Test Alanı’nda Aralık 2022’de başarıyla gerçekleştirildi. ROKETSAN tarafından geliştirilen 16 hücreli Milli Dikey Atım Sistemi (MİDLAS), hem HİSAR-D hem de ESSM (Evolved SeaSparrow Missile) B1 ve B2 Füzelerinin birlikte kullanılabileceği şeklinde açıklanmıştır. Deniz Kuvvetlerinin planlamasına göre, MİDLAS quadpack olarak toplamda 64 (16×4) ESSM Blok 2 füzesi veya 16 HİSAR füzesi veya HİSAR + ESSM Blok 2 Karma yerleşim kullanılabilecek şekilde planlanmaktadır.

TCG İstanbul üzerinde Leonardo ürünü baş topu bulunurken diğer üç gemide MKE ürünü 76 mm Deniz Topu kullanılacaktır.

ADA sınıfı korvetlerimizden farklı olarak, değişen harekat ihtiyaçları ve gelişen teknolojiye uygun olarak daha önce yurt dışından tedarik edilen sistemlerin önemli bir kısmı ülkemizde geliştirilip TCG İstanbul fırkateynine entegre edildi. Bunlar arasında ilk defa daha uzun menzile sahip olacak satıh-havaya dikey atım sistemleri (MİDLAS), satıh-satıha ATMACA güdüm mermisi, üç boyutlu arama radarı, atış kontrol radarı, kızıl ötesi arama ve karşı elektronik taarruz sistemleri, nokta savunma silah sistemleri ve torpido kovan sistemleri en önemlilerindendir.

İnfo grafik kaynak: C Savunma Grafik

DENİZDE İKMAL VE MUHAREBE DESTEK GEMİSİ TCG DERYA

Yüzer birliklerin, helikopter yakıtı (HIFR) dahil olmak üzere, akaryakıt ve su ikmallerini denizde ikmal yöntemi (RAS, FAS) ile süratli bir şekilde yapmak üzere tasarlanmış olan Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG), muharip unsurlar ve ileri üsler için denizde ikmalin yanı sıra, Barışı Destekleme Harekâtı, Afet ve Acil Durumlara Müdahale ve İnsani Yardım kapsamlarında da görev yapabilecek donanıma sahiptir.

Ayrıca gemilerde bulunan insanlı ve insansız suüstü ve sualtı araçlarının, helikopterlerin ve gemiye konuşlu insansız hava araçlarının (GİHA) belirli bir seviyedeki bakımlarının/onarımlarının yapılmasında da destek sağlayacaktır. 

İnfo grafik kaynak: SSB

TCG ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ LOJİSTİK DESTEK GEMİSİ

Lojistik Destek Gemisi Projesi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ikmal ve lojistik kabiliyetlerini artırmak amacıyla başlatılmıştır. 106,51 metre uzunluğunda ve 16,80 metre genişliğinde olan gemiler, 82 kişilik mürettebat kapasitesine sahiptir. Gemilerde, 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş ve ikmal yapmasına olanak sağlayan bir helikopter platformu bulunmaktadır.

12+ deniz mili sürate ve 9500 deniz mili seyir mesafesine sahip olan gemilerde 2 adet 12,7 mm ASELSAN STAMP silah sistemi bulunmaktadır. 18 ton kaldırma kapasiteli vinç bulunan gemiler, 8 adet konteyner, 631 ton içme suyu, 336 ton JP-5 helikopter yakıtı ve 4.036 ton F-76 yakıtı taşıma kapasitesine sahiptir.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan, ancak sözleşmenin imzalandığı tersane ile teslim aşamasına gelinemeyen 2 adet Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin tamamlanarak Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi amacıyla, SSB ve STM arasında 9 Şubat 2021 tarihinde sözleşme imzalanmıştı.

Proje çerçevesinde program yönetimi, tedarik, montaj, gemi donatım, entegrasyon, testler ve ELD’den sorumlu ana yükleniciliği STM tarafından yürütüldü.

İnfo grafik kaynak: SSB

MARLİN SİHA

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde yürütülen ve Sefine Tersanesi-Aselsan işbirliğiyle üretilen MARLIN isimli insansız deniz aracı Türkiye’nin bu alanda bugüne kadar ürettiği en yetenekli insansız su üstü aracı olarak öne çıkıyor.

Yaklaşık 15 metre uzunluğa sahip platform su üstü harbi, su altı harbi, elektronik harp ve asimetrik harekatla ilgili çok önemli imkan ve kabiliyetlere sahip. Hücumbotların sahip olabileceği yetenekleri bünyesinde barındıran MARLIN kimi noktalarda hücumbotlardan daha esnek kullanılabilecek bir deniz harp platformu dahi olabilir.

Halihazırda MARLIN’in üzerinde bulunan elektronik harp sistemi dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bu haliyle MARLIN, üzerinde elektronik harp sistemleri taşıyan dünya üzerindeki ilk insansız su üstü platformu.

MARLİN’den katı yakıtlı KUZGUN Seyir Füzesinin atışıyla bir SİDA’dan ilk defa güdümlü mühimmat atışı 28 Mart 2023’te gerçekleşti.

SAHA EXPO kapsamında 2022 yılında gerçekleşen bir panelde konuşan SEFİNE TERSANESİ Stratejik ve İnsansız Sistemler Müdürü Mustafa L.Civelek ” İnanın bana insansız tatbikat çok kolay geçti. Tek engel hava şartlarıydı, okyanus şartlarıydı. MARLİN onada dayandı. İngiliz muhatabımızın çıkamadığı göreve onun yerine biz çıktık. İnsansız tatbikatta tek güçlük tabiattır. Ama insanlı tatbikatta paradoks insanlardır. Haberleşmeydi, birbirleriyle çalışmanın alışılmadık kurallarıydı.” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: SSB

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here