Endonezya, Güney Kore ‘nin yerli sanayii imkanları ile geliştirdiği KF-21 Boramae (”Falcon”) savaş uçağı geliştirme projesinde kalma taahhüdünü yeniledi.
Endonezya savunma bakan yardımcısı Muhammed Herindra sosyal medya kanallarında yaptığı açıklamalarda, Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI) KF-21 Boramae savaş uçağı programının ülkesi için stratejik değerde kalmaya devam ettiğini söyledi.
Herindra, KF-21’in Temmuz ayında KAI’nin Saechon’daki tesislerinde gerçekleşen ilk uçuşuna katılmış, ortak geliştirme programının bir parçası olarak KAI’de görevli 37 Endonezyalı mühendislik personelini de ziyaret etmişti. Herindra, programa katılan Endonezyalı mühendis sayısının bu yıl sonuna kadar 100’e çıkacağını umduğunu belirtti.
Savunma bakan yardımcısı Herindra, katıldığı törende Endonezya’nın programın geliştirme maliyetlerinden payını ödemedeki gecikmiş borçları hakkında net bir bilgi vermemişti.
Güney Kore, KF-21 projesini Endonezya ile birlikte üretiyor. Yonhap Haber Ajansı’na göre Endonezya’nın projeye 7.6 milyar ABD Dolar ile katkıda bulunarak, maliyetin %20’sini üstlenme sözü vermişti. Ancak 2017’den beri ödemelerde geri kalmaya başladı.
Endonezya 50 kadar KF-21 satın almak istiyor. Yerel endüstrinin üretim sürecinde yer alması konusunda istekli. Ülke ayrıca Hava Kuvvetleri gücünü geliştirmek için Fransa’nın Dassault firması ile 42 Rafale çok amaçlı avcı uçağı satın alınması amacıyla bir sözleşme imzaladı.
Yaklaşık 8.8 trilyon won (6.67 milyar ABD Doları) değerindeki projeyle KF-21 savaş uçağı Kore Hava Kuvvetleri envanterinde yaşlanan F-4 ve F-5 savaş uçaklarının yerini alacak.
Ayrıca geçtiğimiz günlerde Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI), Güney Kore’nin bir uçak gemisi geliştirmeyi düşündüğü dönemde KF-21’in uçak gemisi versiyonunu kamuoyuna açıkladı.