Hindistan’ın gönderdiği uzay aracı Chandrayaan-3 ayın güney kutbuna başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Hindistan keşfedilmemiş olan ayın güney kutbuna iniş yapan ilk ülke, Ay yüzeyine başarılı bir şekilde uzay aracı indiren dördüncü ülke oldu.

Chandrayaan-3’ün iniş yeri, Ay’ın güney kutbuna daha yakın. Güney kutbu bölgesi, bilim insanlarının su buz yataklarının bulunduğuna inandığı, uzaya yönelik uluslar için önemli bilimsel ve stratejik bir bölge olarak kabul ediliyor.

Ay’ın karanlık yüzeyindeki donmuş su gelecekteki mürettebatlı görevler için roket yakıtı veya içme suyu olarak kullanılabilir. 

Chandrayaan-3, Ay’a yaklaştıkça kameralarıyla fotoğraflar çekti. Bu fotoğraflardan biri 20 Ağustos’ta çekildi ve Hindistan’ın uzay ajansı tarafından Salı günü paylaşıldı. Bu görüntü, Ay’ın tozlu gri yüzeyinin yakın çekimi görülüyor. 

Hindistan’ın Ay aracı üç bölümden oluşuyor: bir iniş aracı, bir gezgin ve itki modülü. İtki modülü, uzay aracını ve gezginini Ay ile Dünya arasındaki 384,400 kilometrelik mesafeyi aşmak için gerekli itme gücünü sağladı.

İniş aracı olan Vikram, itki modülünden ayrıldıktan sonra Ay yüzeyine yumuşak bir iniş yapmak için hassas manevraları tamamladı. İçinde bulunan altı tekerlekli küçük gezgin olan Pragyan, bir rampa boyunca aşağı kayarak iniş aracından ayrılacak.

Vikram, Ay yüzeyine yaklaşırken kendi üstündeki iticilerini dikkatlice yönlendirdi. Görev kontrol odasında alkışlar yükselirken yerel saat 18.00’den hemen sonra motorlarını yavaşça durdurarak başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

Yaklaşık 1,700 kilogram ağırlığındaki iniş aracı ve 26 kilogram ağırlığındaki gezgin, bilimsel araçlarla dolu. Bu araçlar Ay yüzeyini analiz etmeye yardımcı olacak verileri yakalayacak ve Ay’ın bileşimi hakkında yeni iç görüler sunacak şekilde tasarlandı.

Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı’nda yardımcı araştırma profesörü olan Dr. Angela Marusiak, ay aracının içinde Ay’ın içindeki sarsıntıları tespit etmeye çalışacak bir sismometrenin bulunmasından özellikle heyecan duyduğunu belirtti.

Marusiak’a göre, Ay’ın iç tabakalarının hareketini incelemek, gelecekteki Ay yüzeyi keşifleri için önemli bilgiler sunabilir. “Herhangi bir potansiyel sismik etkinliğin astronotları tehlikeye atmayacağından emin olmak gerekir..” diye açıklıyor Ayrıca Marusiak, “ Eğer Ay’da yapılar inşa edilirse, bu yapıların olası bir sismik etkinlikten güvende olacağından emin olmak istersiniz.” ifadelerini kullandı. 

İniş aracı ve gezginin Ay yüzeyinde yaklaşık iki hafta boyunca işlev görmesi bekleniyor. İtki modülü yörüngede kalacak ve topladığı verileri Dünya’ya iletmek için bir röle noktası olarak hizmet edecek.

Rusya’nın başarısız Luna 25 iniş girişiminin ardından Hindistan’ın misyonu daha da büyük bir önem kazandı. Chandrayaan-3’ün başarısıyla Hindistan, 21. yüzyılda Ay’a bir uzay aracı indiren ikinci ülke oldu; bunu 2013’ten bu yana Ay’ın yüzeyine üç araç indiren Çin izledi – bunlardan biri Ay’ın uzak tarafına inen ilk araç olarak tarihe geçti. (En son ABD’nin mürettebatlı Apollo 17 görevi, 1972’de iniş yapmıştı.)

Japonya Uzay Ajansı ilerleyen günlerinde fırlatılması beklenen bir görev de dahil olmak üzere, önümüzdeki yıllarda Ay’a yönelik görev planlarıyla ilgili 10’dan fazla ülke bulunmaktadır. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri, bu yılın başından itibaren Ay’a üç ticari iniş aracı gönderme planları yapmaktadır; NASA aynı zamanda 2025 yılına kadar astronotları tekrar Ay’a göndermeyi hedefleyen Artemis III misyonu üzerinde çalışmaya devam etmektedir. 

Ancak Ay’a iniş, hala zorlu bir çaba gerektiren bir girişimdir. Hindistan’ın en son Ay’a uzay aracı indirme denemesi olan 2019’daki Chandrayaan-2 misyonu başarısız oldu. Son dönemde ise iki ticari uzay aracı Ay yüzeyine çakıldı – bunlardan biri 2019’da İsrail uzay aracı, diğeride Nisan ayında Japonya uzay aracıydı.

Hindistan aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin Artemis Anlaşmaları’nın da imzacısıdır; bu belge, gelecekteki Ay keşfi için önerilen yol kurallarını belirler. Rusya ve Çin ise anlaşmalara imza atmamışlardır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here