ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı İnovasyon Birimi’nin uzay portföyü direktörü, “uzayda internet” yeteneklerini yıl sonuna kadar test etmek istediklerini belirtti.

Savunma İnovasyon Birimi (Defense Innovation Unit – DIU) direktörü Steve Butow Washington’da Amazon Web Services (AWS) tarafından düzenlenen AWS Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Uzayda internet yok. Bu yüzden uzayda bir internet oluşturmalıyız. Hızla bir noktaya ulaşmak istiyoruz. Yıl sonuna kadar bazı tanıtımlar yapmaya çalışacağız,” dedi.

Temsilciler Meclisi Harcamalar Komitesi bir raporda, “gelecekteki askeri iletişimler için ticari uzay ağlarını kullanarak ‘dış internet’ oluşturma çabalarını desteklediğini” belirten Butow, Uzay Kuvvetleri’nin “ticari uzay ağlarının entegrasyonunu” yönetmesi gerektiğini söyledi.

Savunma İnovasyon Birimi (DIU), 2022 yılından itibaren hibrit uzay mimarisi çalışmaları için sözleşmeler vermeye başladı. Bir DIU yetkilisi tarafından uzaktan algılama, siber, iletişim ve bulut hizmetleri alanlarında yedi şirketle sözleşme yapıldığını ifade etti.

Uzay internetinin önce Dünya, Ay, ardından Mars ve nihayetinde güneş sistemi için erişilebilir olması gerektiğini vurgulayan Steve Butow, “uzayda internetin inşası muhtemelen Dünya’dakinden farklı olacaktır” dedi.

Butow şöyle konuştu: “Örneğin, karasal baz istasyonları sabittir ve kullanıcılar bağlı kalmaya devam ederken dolaşırlar. Ancak uzayda her şey dolaşır ve yüksek hızda hareket eder. Bu nedenle cep telefonu kulelerinin nerede olduğunu bilmemiz gerekiyor. Kullanıcıların nerede olduğunu bilmemiz gerekiyor… ve bunu üç boyutta yapmamız gerekiyor.”

DIU direktörü Steve Butow, “Yeni uzay yarışı bir silah yarışı değil, ekonomik bir yarış,” olduğunu söyledi.

DOD’un inovasyon ajansı olarak bilinen Defense Innovation Unit (DIU), Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı’na bağlı bir birimdir. DIU, Pentagon’un yenilikçi teknolojileri tanıtmak, hızlı bir şekilde yeni çözümler bulmak ve savunma sektöründe özel sektörle işbirliği yapmak amacıyla 2015 yılında kuruldu.

DIU, askeri ihtiyaçların karşılanması için özel sektörden teknolojik çözümler bulmayı ve bu çözümleri hızlı bir şekilde uygulamaya geçirmeyi amaçlar. Özellikle yapay zeka, siber güvenlik, otonom sistemler, uzay teknolojileri gibi alanlarda yenilikçi çözümler araştırır ve geliştirir.

UZAY İNTERNETİ 

Uzay İnterneti, uzayda iletişim ve internet erişimi sağlamayı amaçlayan bir kavramdır. Geleneksel internet altyapısı Dünya’nın yüzeyine yerleştirilen kara tabanlı altyapıya dayanırken, uzay interneti uzay araçları, uydular ve diğer uzay platformları aracılığıyla iletişim sağlar.

Uzay İnterneti’nin amacı, uzay keşfi, haberleşme, uzaktan algılama, bilgi paylaşımı ve diğer uzay tabanlı uygulamalar için güvenilir ve hızlı bir iletişim ağı sağlamaktır. Bu, astronotların ve uzay araştırmacılarının uzayda veri ve bilgi alışverişi yapmasını, uzay misyonları sırasında gerçek zamanlı iletişim kurmasını ve dünya dışı keşiflerde daha etkin bir şekilde veri toplamasını mümkün kılar.

Uzay İnterneti altyapısı, yer tabanlı altyapının yanı sıra, düşük yörüngeli uydular (LEO – Low Earth Orbit), orta yörüngeli uydular (MEO – Medium Earth Orbit) veya yüksek yörüngeli uydular (GEO – Geostationary Earth Orbit) gibi uzay araçlarından oluşabilir. Bu uydular, Dünya çevresinde dolaşarak geniş bir kapsama alanı sağlar ve veri iletişimini sağlamak için yer tabanlı altyapıya bağımlılığı azaltır.

Uzay İnterneti’nin avantajları arasında daha geniş kapsama alanı, yüksek hızlar, düşük gecikme süreleri ve daha güvenilir bir iletişim altyapısı bulunur. Uzay tabanlı iletişim ağları, özellikle uzak bölgelerde veya afet durumlarında iletişim altyapısının olmadığı yerlerde büyük bir potansiyele sahiptir.

Kaynak: Defense One,

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here