STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “Alpagut’u 2023 yılında uçurmayı hedefliyoruz, sene sonuna doğru ROKETSAN ile seri üretimine başlamak gibi bir hedefimiz var.” dedi. 

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz 2022 yılı ve 2023 hedeflerini değerlendirdi.

Askeri denizcilik projeleri kapsamında Test ve Eğitim Gemisi’nin yılın başında teslim edildiğini belirten Güleryüz, İ sınfı fırkateyn İstanbul’un çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini, 2023 sonunda teslim edeceklerini söyledi.

Güleryüz, Denizaltı Modernizasyon, Yeni Tip Denizaltı İnşası projelerinin de gündemlerindeki önemli başlıklar arasında olduğunu belirtti, Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde “Section 50” olarak adlandırılan ve torpido kovanlarının yer aldığı baş kısmının ilk kez yerli ve milli olarak Türkiye’de geliştirildiğini söyledi.  

Deniz tarafında çok önemli başarılara imza attıklarını vurgulayan Özgür Güleryüz,” Ukrayna için yaptığımız gemiyi denize indirdik, yoğun şekilde çalışmaları devam ediyor. Pakistan’da Agosta 90B Denizaltı Modernizasyonu faaliyetlerimiz var. İkinci gemimizi çok kısa süre önce teslim ettik. İlk gemimizin denemesi yapıldı Pakistan’da. Eski bir fırkateyni, denizaltıdan yapılan torpido atışıyla batırdılar. 2022 yılı deniz tarafında çok hareketli geçti.” ifadelerini kullandı. 

Güleryüz, “Bizi en fazla heyecanlandıran aslında kendi tasarımımız  STM500 denizaltı projesi  oldu. Türkiye’nin belki ilk yerli denizaltısının test üretim faaliyetlerine 2022 yılı içinde  başladık.” dedi. 

Güleryüz, komuta kontrol alanında yazılımsal anlamda yurt içinde yeni sözleşmelere imza attıklarını, NATO’da önemli ihracat başarıları yakaladıklarını dile getirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Siber Savunma Merkezi (SİSAMER) Projesi’nin ikinci fazının yakın zamanda başlayacağını belirten Güleryüz, emniyet güçleri için yaptıkları veri merkezleri, siber güvenlik çözümlerinin büyük çoğunluğunun da tamamlandığını kaydetti.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, 2023 hedefleri hakkında da bilgi verdi. Güleryüz, “Özellikle deniz projelerinde ihracat olarak takip ettiğimiz önemli işler var. Bunların müjdelerini vermek istiyoruz. Denizaltı modernizasyon konuları olsun, gemi inşa konuları olsun, çok sıcak konular var. İnşallah bunlarla ilgili sürprizler ortaya koyarız diye ümit ediyoruz” dedi.

Alpagut’u SAHA Expo’da ROKETSAN ile tanıttıklarını hatırlatan Güleryüz, “Bizi heyecanlandıran, sınıf atlatacak, bir üst aşamaya geçmemizi sağlayacak bir ürün olarak değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“Alpagut’u 2023 yılında uçurmayı hedefliyoruz diyen Güleryüz,”ROKETSAN ile seri üretimine başlamak gibi bir hedefimiz var” şeklinde konuştu.

Güleryüz konuşmasına şöyle devam etti: KARGU ve diğer dronlarımız için farklı harp başlıkları, faydalı yükler konusunda da çok yoğun çalışmamız var.Diğer alanlarda, RF simülasyon alanında olsun yurt dışında bazı işlerin peşinde koşuyoruz. Siber güvenlikte giderek güçleniyoruz. Orada da hem ihracat hem de Türkiye’deki ekosistemle, Siber Kümelenme ile beraber yerlilik ve millilik konusunda önemli adımlar atacağımızı düşünüyoruz.” 

Kaynak: AA

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here