Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Deniz piyadelerimize sahada önemli avantaj sağlayacak Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’nın DzKK’ya teslimatlarına başladık” dedi.

Demir, Mayın ve zırh koruması, ateş gücü ve hareket yetenekleriyle dünyada bu kabiliyete sahip iki ülkeden biri olduklarını söyledi. #FNSS tarafınadan yürütülen Zırhlı Amfibi Hücum Araçları (#ZAHA) Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu ile taşınacak ve kıyıya gerçekleşecek zırhlı amfibi hücumu sağlayacak.

Zırhlı amfibi hücum araçları, amfibi harekâtta; hem birliklerin kıyıya güvenli bir şekilde çıkartılmasını sağlıyor hem de karaya çıktıktan sonra, bir zırhlı personel taşıyıcı olarak görev yapıyor.Karada ise diğer zırhlı araçlarla yan yana görev icra edebiliyor.  Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA), amfibi çıkarma birliklerinin ihtiyaçları dikkate alınarak FNSS tarafından tasarlandı. Araç, Personel Taşıyıcı, Komuta Aracı, Kurtarma Aracı ve Mayın Geçit Açma Aracı olmak üzere dört değişik konfigürasyona sahiptir.Suda direnci azaltmaya yönelik gövde tasarımı ve güçlü su jetleri ZAHA’ya, denizde 7 knot azami sürat ile yüksek hareket kabiliyeti kazandırmaktadır.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının amfibi zırhlı araç ihtiyacını karşılamak için, FNSS tarafınadan yürütülen Zırhlı Amfibi Hücum Araçları (ZAHA) projesinin ilk prototipi IDEF2019’da düzenlenen lansman ile tanıtıldı.

ZAHA projesinin ilk prototipin ‘kendini düzeltme’ testi Eylül 2020’de başarıyla tamamlandı. Kendini düzeltme testi mühendislik doğrulama faaliyetlerinde önemli bir aşama olarak gösteriliyor. Araç alabora olma durumunda kendini düzeltme ve 4 deniz durumda bile operasyon kabiliyetlerine sahip.

ZAHA ile birlikte geliştirilen ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule (UKK) sistemi, ile kez IDEF 2021’de sergilendi.  ZAHA’ya özel olarak tasarlanan ve üretilen, adını büyük denizci CAKA beyden alan ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule (UKK), yerli imkanlar ile geliştirildi. Kullanıcı isterlerine uygun olarak üzerine 50 kalibre ağır makinalı tüfek ve 40mm otomatik bombaatar olmak üzere iki ayrı silah entegre edilmiş durumda. 

 

Güvenilirlik ve İdame Edilebilirlik Testi kapsamında mayın ve balistik testleri Aralık 2021’de tamamladı. Benzerlerine göre daha yüksek balistik ve mayın korumasına sahip olan ZAHA, günümüzün en gelişmiş görev donanımları ile donatıldı. Projede, araç içi ve diğer araçlar ile haberleşme, LHD sınıfı TCG Anadolu gemisi ile iletişim sistemleri gibi alt sistem tedarikleri için yerli ve milli imkânlar kullanıldı, proje kapsamında pek çok alt sistemin yerlileştirilmesi yapıldı.

Endonezya’nın Jakarta kentinde 2 – 5 Kasım 2022’de düzenlenen “Indo Defense Expo & Forum 2022” fuarında FNSS Savunma Sistemleri ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule (UKK) ile birlikte ZAHA’yı sergiledi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın zırhlı amfibi araç ihtiyacına yönelik olarak Savunma Sanayii Müsteşarlığınca başlatılan Zırhlı Amfibi Hücum Araçları (ZAHA) Projesi kapsamında, ZAHA’nın yurtiçi tasarım ve 27 adet aracın üretimini kapsayan sözleşme, 07 Mart 2017 tarihinde FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ile SSB arasında imzalanmıştı.

FNNS, proje kapsamında 23 adedi personel taşıyıcı, 2 adedi komuta kontrol aracı ve 2 adedi kurtarma aracı olmak üzere, toplam 27 adet araç teslim edilecek. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here