IDEF’23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı öncesi basın toplantısında Roketsan, Burç adlı mobil hava savunma sistemi, İHA-230 havadan karaya balistik süpersonik füze ve UMTAS-GM Blok-1,Blok-2 uzun menzilli tanksavar füzesi gibi ürünlerini tanıttı.

Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’nin katıldığı toplantıda, şirketin yeni ürünleri detaylı bir şekilde tanıtıldı. 

Mobil hava savunma sistemi Burç, hareketli ve sabit birliklerin hava savunmasında kullanılmak üzere öz kaynaklarla geliştirilmiş bir sistem olarak öne çıkıyor. 360 derece dönme kabiliyeti sayesinde tam çevresel bir güvenlik ağı sağlayan Burç, Sungur hava savunma füzelerini kullanarak etkili savunma imkanı sunuyor.

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Burç hava savunma sisteminin ROKETSAN’ın kendi ARGE projesi olarak geliştirildiğini söyledi. Burç, iki silah sistemi üzerine dayandığını belirten İkinci, “bunlardan bir tanesi SUNGUR, diğeri ise 20 mm’lik makineli top. Bu iki silah sistemi hem intikal halinde, hem de nokta hava savunma için özellikle birliklere yakın hava savunma desteği sağlayacak şekilde koordine edildi” dedi.

Burç sisteminde öne çıkan AESA radarı 360 derecelik küre şeklinde bir radar alanında 20 kilometre mesafeden hedefleri algılıyor. Üzerindeki elektro-optik sistem sayesinde elektro-optik hedeflemeyi 20 kilometre mesafeden sağlıyor. Ayrıca radar ağına dahil olarak komuta kontrol üniteleri ile haberleşebiliyor.

İlk aşamada çok yakın hava savunma sistemi olarak tasarlanan BURÇ, ilk etapta SUNGUR füzelerini kullanacağını belirten Murat İkinci, “ileri aşamalarda LEVENT füzelerini de entegre edebileceklerini” söyledi.

SUNGUR füze sistemi, 8 kilometre mesafede dronlara karşı etkili olduğunu belirten İkinci, bir gazetecinin Stinger füzesini örnek göstererek anti-don harp başlığının tasarımının değiştirildiğini ifade etti. Ukrayna’da fırlatılan MANPADS ‘lerin küçük dronların yanından geçip vuramadığını belirterek, SUNGUR’un bu tip başlıkta bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı sorusuna Murat İkinci, “SUNGUR üzerinde değişiklik yapılacak. Şu an SUNGUR’un olağan füzesini kullanıyoruz, ama bu durumlar için LEVENT füzesini geliştirilmeye devam ediyoruz ve onu da entegre edeceğiz” dedi.

SÜPERSONİK BALİSTİK FÜZE İHA-230

İkinci olarak, Türkiye’nin silahlı insansız hava araçlarından (SİHA) ateşlenen ilk havadan karaya balistik süpersonik füze olan İHA-230‘un özellikleri paylaşıldı. Yüksek hızı ve gece-gündüz operasyon yeteneği sayesinde önemli bir güç olan İHA-230, farklı hedef tiplerine karşı etkin vuruş yapabilme kabiliyetine sahip. Düşman mevzilerinin derinlerine girmeden kritik görevleri yerine getirebilen füze, Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir stratejik avantaj sunuyor.

Aynı zamanda, Roketsan’ın UMTAS serisi de fuar kapsamında tanıtılan diğer ürünler arasında yer aldı. UMTAS-GM Blok-1, uzun menzilli tanksavar füzesi olarak kara araçları ve helikopterlerden atılabilecek şekilde tasarlandı. Sistem, çeşitli harp başlıkları ile ana muharebe tanklarından hafif zırhlı araçlara kadar birçok hedefe karşı etkili bir savunma sağlıyor. UMTAS-GM Blok-2 ise daha geniş menzili ile öne çıkıyor ve Hibrit Arayıcı Başlık sayesinde gece ve gündüz farklı dalga boylarında yüksek çözünürlüklü harp alanı görüntüsü sunabiliyor.

Roketsan, MAM-L ve MAM-T gibi hassas güdümlü mühimmat ailesini de geliştirmeye devam ediyor. Yeni özellikleri ile operasyonel SİHA konseptine uygun olarak görev yapabilecek olan bu mühimmatlar, düşük maliyetli çözümler sunarak önemli avantajlar sağlıyor.

Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit, yaptığı konuşmada şirketin kapasitesini artırma çabalarını ve hedeflerini paylaştı. Roketsan’ın 2024 yılında kapasitesini en az ikiye katlamayı hedeflediğini belirten Yiğit, ihracat oranını da artırarak yüzde 50’lere çıkarmayı amaçladıklarını ifade etti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here