TUSAŞ tarafından geliştirilen Milli Muharip Uçak (MMU) kritik bir aşamayı geçerek son montaj hattına girdi.Savunma Sanayii Başkanlığı MMU’nun son montaj hattına giren prototipinin görsellerini ve törenle ilgili videoyu sosyal medya üzerinden paylaştı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Milli Muharip Uçağımız son montaj hattına girdi.Böylece kritik bir aşamayı daha geride bıraktık! 2023 hedeflerimiz doğrultusunda Milli Muharip Uçağımızı ilmek ilmek örerek montajını tamamlayıp hangardan çıkaracağız.” ifadelerini Kullandı.

Açıklamaya,“Hep söylüyoruz. Bu iş gönül işi! Yüreğimizi ve aklımızı birleştirip bu Kızıl Elma yolculuğunda başarıya ulaşacağız. Cumhurbaşkanımız Sn.@RTErdogan liderliğinde Türkiye Yüzyılını hep beraber inşa edeceğiz. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” sözlerinede ekledi.

Milli Muharip Uçak’ta kullanılacak motor için TÇD (Teklife Çağrı Dosyası) 2 Temmuz 2020’de yayınlandı. Şu anda TEI ve TR motor firması ve Rolls-Royce Motor ve KALE ortaklığıda teklif verdi.

Savunma Sanayii Başkanlığı Uçak Daire Başkanı Abdurrahman Şeref Can, Milli Muharip Uçak (MMU’da) kullanılacak F110 motorlarının Türkiye’ye teslim edildiğini açıklamıştı.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, 7 Mayıs 2020’de yaptığı açıklamada,  “ilk prototipler için biz F110 motoru kullanılsın dedik.F110 motorunun tedarikinde şu anda bir sorun yok ve şu anda 5-6 adet motorun (prototiplerde kullanılacak F110 motorları) tedariki yapılmış durumda.” açıklamasını yapmıştı.

Demir, NTV Haber kanalı yayınında yaptığı açıklamada, ” 2023 hem Milli Muharip uçağın hangardan çıkacağı tarih hem de HÜRJET’in uçacağı tarih, inşallah Ağır ATAK dediğimiz helikopterimizinde havalanacağı tarih olarak bir kenara yazdık .. “ ifadelerini kullanmıştı.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak (MMU)’nun birim maliyeti yaklaşık 100 milyon dolar olacağını açıkladı.

Habertürk’te Fatih Altaylı’nın sunduğu Teke Tek programına katılan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Ayda iki adet MMU üretim kapasitesine sahip  olacağız. Yılda sadece MMU’dan elde edeceğimiz ciro 2,4 milyar dolar olacak. Şu an 4 bin mühendisimizin 1000’i bu projede görev yapıyor. Projenin ilerleyen döneminde sadece MMU’da çalışan mühendis sayısının 6 bine çıkmasını hedefliyoruz. 100 civarı İngiliz mühendis var. İngiltere’den de bize destek veren şirketler var” ifadelerini kullandı.

Milli Muharip Uçak (MMU) projesinde TUSAŞ ile HAVELSAN arasında işbirliği anlaşması imzalandı.Savunma Sanayii Başkanlığı, işbirliğinin yazılım geliştirme, simülasyon, eğitim ve bakım gibi konuları kapsadığını açıkladı.

Ayrıca Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile TÜBİTAK BİLGEM arasında Milli Muharip Uçak (MMU) Sözleşmesi kapsamında yakın alan test tesisi için sözleşme imzalandı.

C Savunma Dergisi’nin Ekim sayısında Türk Hava Kuvvetleri projeksiyonu, F-35 Projesi, Milli Muharip Uçak ve Türkiye’nin F-16V talebi hakkındaki yazıları bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here