ASELSAN ve SEFİNE Tersaneleri işbirliği ile Denizaltı savunma harbi için geliştirilen MİR İnsansız Deniz Aracı (İDA)’dan yerli torpido kovanıyla hafif torpido atışı gerçekleştirildi. 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Ülkemizde ilk kez insansız deniz aracından torpido atışı gerçekleştirildi. Denizaltı savunma harbi için geliştirilen MİR İDA’dan yerli torpido kovanıyla yapılan hafif torpido atışıyla sualtı harbine yönelik yeni kabiliyetler için bir eşiği daha geçtik.” ifadelerini kullandı. 

Atış ASELSAN’ın torpido kovan sistemi üzerinden gerçekleştirildi. Kovan sistemi hafif torpido olarak Mk44, Mk46 ve Mk56 gibi NATO’da yaygın kullanılan hafif sınıf torpidoları kullanabiliyor. Roketsan-Aselsan tarafından geliştirilen ORKA hafif torpido çalışmaları devam ediyor. ORKA, su üstü platformlar ve hava araçlarından atılabilen denizaltı hedeflerine angajman yeteneğine sahip yeni nesil hafif sınıf torpidodur. ORKA yüksek hız, aktif/pasif sonar başlığı ile hedef tespiti, dahili güdüm özelliğine sahiptir.

Savunma Sanayi Başkanlığı yerli-milli imkanlarla karşılamak amacıyla ORKA hafif torpido projesi Aralık 2020’de başlatmıştı. ORKA, envanterdeki MK46 ve MK54 torpidolarının yerine geçerek bu alandaki dışa bağımlılığı sona erdirilmesi planlanmaktadır.

ASELSAN tarafından geliştirilen Torpido Kovan Sistemi, torpidonun fırlatılmasını sağlayan, su üstü platformlar için sabit monteli hafif torpido lançer sistemidir. Savaş Yönetim Sistemi’ne entegre olabilen ASELSAN Torpido Kovan Sistemi ile uzaktan veya kovan başından atış gerçekleştirilebilmektedir.

ASELSAN Torpido Kovan Sistemi farklı su üstü platformları ihtiyaçlarına yönelik olarak Tekli, İkili, Üçlü Kovan Grubu olarak konfigüre edilebilmektedir. Ayrıca sahip olduğu ısıtıcılı ön kapakları ile düşük hava sıcaklıklarında da kolay kullanım imkânı sağlamaktadır.

ASELSAN’ın ‘Sürü İnsansız Deniz Aracı’ projesi kapsamında yeni üye MİR ile ALBATROS-S birlikte görev icra edebiliyor.  MİR  denizaltı savunma harbine odaklanırken, ALBATROS-S, kullanıcı müdahalesine ihtiyaç duymadan seyir yapabilen, yüksek seviye otonomi kabiliyetine sahip, merkezi bir kontrolden bağımsız sürü formasyonunda seyir ve görev icra edebilen İnsansız Deniz Aracı olarak gösteriliyor. 

Geçen yıl Haziran 2022’de MİR ile ALBATROS-S birlikte görev icra ettiler. İki farklı boy ve kabiliyete sahip İDA’lar ile oluşturulan sürü mimarisi, sahada ilk kez denenmiş oldu. 

ASELSAN ve SEFİNE işbirliğiyle üretilen diğer İDA, MARLIN isimli insansız deniz aracı Türkiye’nin bu alanda bugüne kadar ürettiği en yetenekli insansız su üstü aracı olarak öne çıkıyor.

Halihazırda MARLIN’in üzerinde bulunan elektronik harp sistemi dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. Bu haliyle MARLIN, üzerinde elektronik harp sistemleri taşıyan dünya üzerindeki ilk insansız su üstü platformu.

Geçtiğimiz ay MARLIN Silahlı İnsansız Deniz Aracı’na (SİDA) yeni bir kabiliyet kazandırıldı. MARLİN’den katı yakıtlı KUZGUN Seyir Füzesinin atışıyla bir SİDA’dan ilk defa güdümlü mühimmat atışı gerçekleşti.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here