Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan 11 platforma satıhtan satıha taarruz güdümlü mermisi ATMACA füzesinin entegrasyonu amacıyla STM ile ROKETSAN arasında sözleşme imzalandı.

SAHA MBA etkinliğinde sunum yapan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, 2027 yılına kadar Türk Deniz Kuvvetleri ve SSB’nin belirleyeceği 11 platforma daha ATMACA füzesinin entegre edileceğini belirtti.

ATMACA füzesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uzun yıllardır kullanımda olan ‘Harpoon’ füzelerinin yerini alacak. ATMACA Projesi, Deniz Kuvvetleri’nin MİLGEM platformlarında konuşlandırılacak gemiden gemiye seyir füzesi ihtiyacına yönelik başlatıldı.

Roketsan tarafından geliştirilip üretilen deniz seyir füzesi ATMACA Deniz Kuvvetleri’ne yeni katılan MİLGEM platformlarından TCG KINALIADA (F-514)  korvetine entegre edilmişti.ATMACA füzesi Kasım 2019’da TCG KINALIADA (F-514) korvetinden başarıyla fırlatıldı.

IDEF’21 fuarında SOM ve ATMACA füzeleri için KTJ-3200 Turbojet Motor Tedariki ve Entegrasyonu Projesi kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde, ROKETSAN ve Kale ARGE arasında sözleşme imzalandı. Ayrıca Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ROKETSAN arasında Karadan Karaya Seyir Füzesi (Kara Atmaca) Sözleşmesi IDEF’21 fuarında imzalanmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı, 2 Temmuz 2022’de yaptığı açıklamada Satıhtan Satha Millî Güdümlü Mermi ATMACA’nın ilk kez Mobil Güdümlü Mermi Sistemi ile karadan denizdeki bir hedefe ateşlendiğini duyurdu.

ATMACA ANTİ-GEMİ FÜZESİ

‘Harpoon’ füzelerinin yerine geçecek olan ATMACA füzesinin ilk resmi adımı, 2009 yılında yapılan anlaşma ile başlamıştı. Yerli füze ATMACA projesinde Roketsan, Aselsan ve ArMerKom (Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi) birlikte çalıştı.

Füzelerin motorlarının ithal olması kararlaştırıldı ve Fransa’nın Exocet füzelerinde kullanılan TR-40 motorlarının modifiye edilmiş modeli ATMACA füzelerine entegre edildi. Füzelerin ‘Harpoon’ Blok-II sistemi özelliklerine sahip olması hatta geliştirilecek yeni teknolojilerle daha üstün özelliklere sahip olması planlandı. Normalde 340 km menzile ulaşabilecek şekilde geliştirilen TR-40 modeli motorlar uluslararası anlaşmalar sebebiyle 200+ km olan modeli ihraç edildi. Bu sebeple motoru ithal edilen ATMACA füzesinin şimdilik menzilinin 200+ (250) km olduğu açıklandı. Uzmanlar ATMACA füzesinin bu menzili aşarak, yapılan çalışmalarla 300 ila 500 km menzile ulaşabileceğini belirtmektedir.

ATMACA’nın uçuşu sırasında hedef güncelleme, yeni hedef tanımlama ve görev iptal kabiliyetlerini gelişmiş ve modern veri linki sayesinde gerçekleştirebildiği ifade edilmektedir. Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS), Küresel Konumlama Sistemi (KKS), Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre kullanarak seyreden ve üç boyutlu görev planlamasıyla en verimli görev profili sunabilen sistemde; hedefe zamanlama, hedefi vurma ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları bulunmaktadır.

Deniz yüzeyine 3 metre mesafede uçarak düşman gemilerini imha edebilme kabiliyetine sahip olan ATMACA füzesinin menzili 200+ km, uzunluğu 4,8 m, ağırlığı 800 kg ve harp başlığı ağırlığı ise 250 kilogramdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here