Yeni ALTAY tankı BMC tesislerinde basın mensuplarına tanıtıldı. Nisan ayında 2 Yeni Altay tankı, Kore güç grubuyla banttan inerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ne testler için teslim edilecek. Altay tankının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılacak testlerinin 2024’te tamamlanması öngörülüyor. 2025 yılında Kore güç grubuyla Yeni Altay tankının seri üretimine başlanacak.

BMC İcra Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi Murat Yalçıntaş ve BMC yetkilileri basın mensuplarına Altay Tankı Projesi başta olmak üzere yürüttükleri projelere ilişkin bilgi verdi.

Altay tankının üretimi tamamlandığını belirten Murat Yalçıntaş, “23 Nisan’da, bir bayram gününde Türk Silahlı Kuvvetlerine test için teslim etmek istiyoruz” dedi.

Yalçıntaş, “Şu anda üzerinde başka bir ülkenin güç grubu var. Bu güç grubunun temin edilmesi için bütün çalışmalar yapıldı, izinler alındı, bürokratik işlemler tamamlandı. Bu güç grubuyla testler yapıldı, testler başarıyla geçti, güç grubu Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da kabul edildi. “ ifadelerini kullandı.

Güç Grubu ve alt sistemlerin yerli imkanlar ile Türkiye’de üretimi, test ve kalifikasyon için yaklaşık 6-7 yıllık bir süreç öngörüldüğünden, TSK’nın tanksız kalmaması için başka bir ülkeden temin edilecek güç grubu tercih edildi.  

Montaj hattında Güney Kore Güç Grubu entegre edilmiş 2 Yeni Altay tankı bulunuyor. Montajların Nisan ayı başlarında tamamlanması ve 23 Nisan 2023’te TSK’ya törenle teslimi öngörülüyor. Tankların 2024 yılı içinde test süreci tamamlanarak TSK envanterine girmesi bekleniyor. 

Teslim edilen tankları 1.5-2 yıllık süreçte beka, dayanım ve atışlı testler icra edilecek.Güney Kore Güç Grubu testlerinin 10.000 km test isterinin yerine getirilip getirilmediği hakkında net bir bilgi yok.

2025 YILINDA KORE GÜÇ GRUBUYLA SERİ ÜRTİM BAŞLAYACAK

Yerli güç grubuyla ilgili tasarım çalışmaları bitti, prototipler üretildi, test ediliyor. Testlerin 1,5-2 yıl süreceği tahmin ettiklerini söyleyen Yalçıntaş, “2026 gibi yerli güç grubumuzla Yeni Altay tankımızı Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine teslim edebilecek durumdayız.” dedi. 

Altay tankının Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılacak testlerinin 2024’te tamamlanması öngörülüyor. 2025 yılında Kore güç grubuyla Yeni Altay tankının seri üretimine başlanacak ve tank Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek.İlk parti 250  adet Yeni ALTAY tankının teslimleri 2030’da tamamlanacağını belirtti.

İlk etapta tanka uygulanacak Güney Kore Güç grubu (Motor ve Transmisyon) hazır halde gelirken soğutma grubu BMC power tarafından Türkiye şartlarına göre üretildi. 

Altay tankı güç grubu hakkında bilgi veren yetkililer, 4, 6, V8 ve V12 silindirli bloklar üzerinde en güçlüsü 1500 beygir üreten ve Altay tankına güç verecek olan BATU, 2025 yılından itibaren Yeni Nesil FIRTINA Obüslerinde BMC Power ürünü 1.000 bg güç kapasiteli UTKU Güç Grubu kullanılacak. Yeni Nesil FIRTINA Obüsleri ile Yeni Nesil Paletli Zırhlı Araçlarda kullanılacak UTKU Güç Grubu ile Mart 2023 itibarıyla 2.500 saat çalıştırma testi yapılmıştı. ALTAY tankında kullanılacak BATU güç grubu Mart 2023 itibarıyla 610 saat çalıştırma testi yapıldı. Ayrıca BMC Power tarafından tasarlanan Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç Motoru (TTZA) olarak bilinen proje için TUNA motorlarınıda üretiyor.

DERSLER ÇIKARILDI; YENİ YETENEKLER KAZANDIRILDI 

Murat Yalçıntaş, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gözlemlediği ve içinde bulunduğu birçok muharebe oldu. Bu muharebelerden birçok dersler çıkarıldı. Bu dersler çerçevesinde tankta birçok iyileştirme yapıldığını söyledi. 

Yeni Altay tankına kazandırılan yeni yetenekler arasında aktif koruma sistemi (AKKOR Aktif Koruma Sistemi) , geliştirilmiş zırh sistemi, yenilenen atış kontrol sistemi, yenilenen araç kontrol sistemi (ASELSAN ÖRÜMCEK 360° Çevre Gözetleme ve Lazer Uyarı Sistemi), deriştirilen güç grubu (Kore) bulunmaktadır.  

Ayrıca yerlileştirilen sistemler arasında, (hız azaltan, nişancı 2. derece görüş sistemi , palet Sistemi ( Kore ürünü paletler T2 tanklarından itibaren yerli paletlerle değişecek), kule çember dişlisi, Mühimmat Rafı, yakıt ve hidrolik pompalar, mobil gizleme ağı (Tankın hem görsel, hem termal, hem de radar izin kayda değer ölçüde azaltır), periskop, rotor yer alıyor.

Tankın gövde ve kulesinde,  gövdesinin ve şasisinin arka kısımında yer alan güç grubu havuzunda Güney Kore Güç Grubunun entegrasyonu için herhangi bir hacim değişikliği yapılmadı. Sadece Güç grubu havuz bölümünde sadece bağlantı noktalarında değişiklik gerçekleşti. 

TSK tarafından sınırlarımız ötesinde icra edilen operasyon ve harekatlarda edinilen tecrübeler ışığında ve Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki deneyimler dikkate alınarak, tankın isabet alması durumunda kule ve şasi içindeki mühimmatların infilak etmemesi için Yeni ALTAY tankında gerekli tedbirler alınmış durumda.  Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşında gördüğümüz (Javelin,NLAW gibi ) ATGM tehditleride dikkate alınarak imal edildi.

ALTAY tankı için daha kalın zırh çeliği ihtiyacı olduğundan Finlandiya’dan da zırh çeliği tedarik edilmektedir. Ocak ayında basında çıkan haberlerde BMC firmasına 12.000 ton zırh çeliği ihracatı onaylandığı yer almıştı. BMC yetkilileri tedarik edilen Zırh çeliğin Yeni ALTAY tankında ve ALTUĞ TTZA Programlarında kullanılacağını ifade ettiler.  

 ALTAY TANKI  ANKARA’DA KURULACAK FABRİKADA ÜRETİLECEK 

Yalçıntaş, BMC’nin önceki yönetiminin aksine Sakarya-Karasu yerine Ankara’nın Altay tankının seri üretimi için daha uygun yer bir olduğuna karar verdiklerini ifade ederek, “Karasu 49 yıllığına BMC’ye tahsis edilmiş bir alandı. Karasu’daki arazinin devlete devri için işlemleri başlattık. Ankara’da bir organize sanayi bölgesinde arazi satın aldık, Altay tankının seri üretimini orada gerçekleştireceğiz.” dedi.

BMC Savunma Karasu’daki araziyi Devlete devri için işlemleri başlattı ve devlete geri iade etti.Devlet de o araziyi başka bir firmaya, BMC’ye tahsis ettiği gibi yeniden devr etti. BMC Ankara’da TUSAŞ’ın hemen yanındaki Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bir arsa satın aldı, şimdi orada üretim tesisi kuruyor. Kurulan bu tesiste ALTAY tankı seri üretimi gerçekleştirilecek.Arifiye’deki 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü yeni tesislerin devreye girmeden önceki üretimine devam edecek.   

BMC Savunma Milli Savunma Bakanlığı (MSB)’na ait 1’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünü (ABFM) 21 Ağustos 2019 tarihinden bu yana 25 yıl süreyle işletme hakkına sahip. BMC tesisi ve içindeki her şeyi işletme süresinin sonunda TSK’ya geri teslim edecek. Tesisteki tüm faaliyetler 120 kişilik TSK ve MSB personeli tarafından denetleniyor.

Ankara’da kurulacak tesiste yılda 100 tank üretecek şekilde planlama yapılmaktadır. Bu üretimin içinde yaklaşık 20-30 tank ihracat pazarına yönelik olacak. Normal olarak bir ALTAY tankının üretimi 9 ay sürerken, kazanılan tecrübe sayesinde bu süre 5 aya kadar inebilir. Fabrika tam kapasite çalıştığında (alt yapı-yeterli personel ) ve malzeme akışında da herhangi bir kesinti olmadığında sıfırdan üretim 3 ay düşebilir.    

BMC Savunma tarafından yürütlen projeler şöyle: “ALTAY tank seri üretim projesi, 2023 yılının başında imzalanan sözleşme ile  81 adet Leopard 2A4 Tank Modernizasyonu, Mayın Temizleme Tankı Projesi, Tank Kurtarıcı Projesi, Yeni Nesil FIRTINA Obüsü Projesi, POYRAZ Mühimmat Yükleme Aracı Projesi, Yeni Nesil Tekerlekli Araçlar Projesi ve Yeni Nesil Paletli Araçlar Projesi” 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here